Försvarsminister Carl Haglund betecknar den nya affären som en stor beställning för Sisu.
– Värdet på beställningen rör sig någonstans mellan sex och åtta miljoner euro. Det är en stor beställning och kommer att sysselsätta många.
Ramarna kring avtalet blir klara till slutet av året då produktionen förväntas börja. Att beställningen landar hos Sisu ser Haglund som ett utmärkt val.
– Det handlar om tolv lätt bepansrade lastbilar för terrängbruk. För en sådan beställning är Sisu en utmärkt partner för oss. Vi vet och litar på att de kan tillverka vad som behövs.
Lastbilarna kommer att användas i krishärdar och skickas till länder som Libanon och Afghanistan.
Helst inhemskt
Upphandlingen av de tolv lastbilarna görs utan konkurrensutsättning i och med att det handlar om specialfordon.
– När vi kan gör vi gärna sådana här beställningar inhemskt. På samma gång tryggas vår produktionskapacitet för framtida krissituationer och för en sådan här beställning är Sisu mest specialiserat, säger Haglund.
Det anbudsförfarande som Sisu föll ur i januari handlade däremot om vanliga lastbilar, som enligt lag måste upphandlas genom konkurrensutsättning. För en sådan beställning finns flera potentiella tillverkare enligt Haglund.
Även kampen om den beställningen som i bästa fall omfattar totalt 240 tunga lastbilar kommer att avgöras den här veckan. Vem som får beställningen är ännu inte offentligt men Haglund bekräftar att Sisu inte längre är med i processen. De som tävlar om beställningen är Iveco Finland, Scan-Auto, Veho som representerar Mercedes-Benz och Volvo Finland.
Då det i januari blev känt att Sisu inte längre tävlade om beställningen på grund av en bristfällig offert ansåg sig företaget ha blivit diskriminerat i offertrundan. Försvarsministeriet höll dock fast vid att processen inte varit diskriminerande eller på annat sätt lagstridig. Det fanns inte heller en lagenlig möjlighet att avbryta upphandlingen. Sisu ansåg i alla fall att företaget är med och tävlar om beställningen ända tills anskaffningsbeslutet fattas.