– Området blir helt annorlunda än det varit tidigare. Det här är ett stort steg framåt för brigaden.
Vi befinner oss i försvarets båthamn i Syndalen, där kommodor Olavi Jantunen, brigadkommendör för Nylands brigad, berättar om den tremiljonerssatsning som stöper om hela området.
Tillsammans med kaptenlöjtnant Mikael Jensén som är chef för sjötransportplutonen visar han runt i hamnen som får rejäla byggnader och vars infrastruktur helt förnyas.
Vi bär alla reflexväst och hjälm, precis som alla beväringar och stamanställda som rör sig här. Det handlar ändå inte om stridshjälmar, utan om helt vanliga skyddshjälmar som används till exempel vid byggen.
Området är nämligen en verklig byggplats just nu, välfrekventerad av lastbilar, maskiner och olika entreprenörer. Arbetet inleddes i höstas och ska vara färdigt strax efter midsommar.
– Jag är imponerad av hur snabbt allt gått, säger Olavi Jantunen.
Kontor och utbildning
Brigaden har använt hamnen i två decennier men den har saknat ändamålsenliga utrymmen för verksamheten. Mycket har lösts med baracker, berättar Mikael Jensén.
Den 400 kvadratmeter stora byggnad som tagit form endast ett stenkast från hamnbassängen fyller därmed ett stort behov. Här kommer det att finnas några övernattningsrum, tvättrum, ett litet kök för de anställda, kontorsrum och en kombinerad mat- och utbildningssal.
– Byggnaden värms med bergvärme, säger Jensén och berättar att systemet kan användas sommartid för att kyla ner huset.
Tidvis kommer här att vistas rätt många personer samtidigt, förklarar han. I hamnen jobbar normalt ett dussin personer och därtill är ett 30-tal värnpliktiga stationerade här dagtid. Antalet varierar beroende på årstid och vilken fas utbildningen befinner sig i.
Bättre infrastruktur
Den cirka tre hektar stora hamnen, som även omfattar bland annat en stor båthall, har nu omgärdats med ett stängsel. Ett sådant fanns inte tidigare.
Vägarna har förbättrats och detsamma gäller elnätet i hamnen.
– Vi är nu också anslutna till det kommunala vatten- och avloppssystemet, säger Jensén.
Även Syndalens lägerområde som ligger strax norr om hamnen hör nu till stadens vatten- och reningsnät.
I hamnen har bunkringsfaciliteterna förbättrats så att de nu hör till de modernast i hela landet. Om det vittnar de nya mackarna och utrustningen för tömningen av septiktankar på kajen.
Nya båtar anländer
Med tanke på de nya båtarna i Jehu-klassen som snart ska tas i bruk ska också rampen för sjösättning och upptagning förnyas.
De var egentligen de här nya stridsbåtarna som satte fart på hela projektet att förnya Syndalshamnen, berättar Jantunen. Planerna har länge funnits med på listan, men de måste forcera då de nya båtarna nu börjar bli klara.
De kräver sitt i underhåll, och det skulle den gamla hamnen inte räckt till för.
Jurmo-båtarna, Uisko-båtarna och de helt öppna G-båtarna som nu har hamnen som bas utrangeras inte av nykomlingarna, utan blir kvar i användning.
Jurmo-båtarna kommer stegvis att genomgå en livstidsförlängning, då bland annat mycket av tekniken förnyas.
I aktiv användning – bland annat för utbildningen – har Nylands brigad i dag 16 Jurmo-båtar, 4 Uisko-båtar och 8 G-båtar.
Brigaden har cirka 85 båtar av nämnda klasser sammanlagt, men merparten är i långtidsförvaring på landbacken i marinens olika hamnar.
Goda satsningar
Det är det västnyländska företaget Toivo Ajalin som är huvudentreprenör för arbetet i Syndalshamnen. Byggnaderna ägs av Senatsfastigheter. Försvaret är endast hyresgäst, precis som i alla garnisoner.
Olavi Jantunen darrar ändå inte på manschetten då han säger att investeringarna i Syndalen stärker Nylands brigads ställning inom garnisonsnätet. Det gör också de satsningar som görs och gjorts på kasernerna ett och två i Dragsvik.
– Alla investeringar är bra för brigadens framtid.