Många män i mörka kostymer stimmar i Dragsviks officersmäss i sommarvärmen. De har kommit till en ceremoni som hålls med anledning av att 51 reservister befordrats.
Två som mött upp i god tid är Kyrkslättsbon Kim Lassila och Janne Karuvaara från Esbo. Båda gjorde sin militärtjänst för närmare 20 år sedan, på 1990-talet.
Helt ringrostiga är de ändå inte. Lassila är brandförman på Västra Nylands räddningsverk och får via sitt arbete relevant övning. Dessutom har han gått regionala försvarskurser.
Karuvaara hör till landskapstrupperna, som består av frivilliga värnpliktiga. I det civila har han ett företag som säljer brandsäkerhetsprodukter.
Från och med onsdagen är han översergeant.
– Den graden används nog bara när jag är på repövning. Hemma är jag matros. Frun är amiral. Minst.
Viktigt fira reservisterna
Det har blivit dags att rada upp sig i festsalen efter rang. Ceremonin är kort och koncis. Regionalbyråns chef Veijo Auvinen håller ett tal, räknar upp namnen på de som stigit i graderna och så skålar man, först för reservisterna och sedan för samarbete.
Efteråt säger Auvinen att det är viktigt att bjuda in reservisterna och fira dem. Nästa gång västnylänningar befordras skålar de troligen någon annanstans. Regionalbyrån flyttar nämligen vid årsskiftet.
Från den första januari 2015 sköts alla värnpliktsärenden av en allnyländsk byrå i Helsingfors. Namnet är detsamma som tidigare, även om byrån ligger på Drumsö.
Följande befordringshögtidlighet ordnas antagligen i Träskända i december. Onsdagens tillställning var den sista som ordnas av Nylands regionalbyrå i Dragsvik.
En annan förändring är att de som har ärende till byrån måste åka till Helsingfors. Besök på ort och ställe sker ändå mera sällan.
– De flesta kontakter har vi per telefon och via internet, säger Veijo Auvinen.
Martin Stenström är chef för personalsektorn på regionalbyrån. På rak arm kommer han på en enda orsak till att någon måste komma till byrån i egen hög person. Om man är efterlyst, till exempel inte mött upp på uppbådet, kan man inte reda upp saken per e-post.
Både Stenström och Auvinen försäkrar att uppbåden fortsätter att ordnas i kommunerna.
– Vi siktar på att komma ut till kommunerna. Vi vill visa våra ansikten och att vi är intresserade, säger Auvinen.
Ibland har regionalbyrån haft inbjudna gäster på plats i samband med uppbådet.
– Det är viktigt för pojkarna att se att till exempel kommundirektören är på plats, säger Auvinen.
Stenström tillägger att uppbådet är en av kommunens äldsta uppgifter.
Åtta omplacerade
Regionalbyrån har tio anställda i dag. Åtta fortsätter jobba för försvarsmakten medan två visstidsanställda blir utan arbete.
Nyheten om att Nylands regionalbyrå slutar i Dragsvik blev offentlig för ungefär ett år sedan. Då skulle Stenström få en stationering i Kankaanpää. I dag är planerna ändrade. Han hör till de som börjar jobba i Helsingfors.
De värnpliktiga som går ut andra stadiet på våren vill gärna rycka in så fort som möjligt, det vill säga i juni. Det lyckas sällan i södra Finland. Det råder nämligen trängsel vid porten.
– Tyvärr, säger Auvinen.
Att både Dragsvik och Sandhamn renoverar utrymmen underlättar inte på trängseln.
Auvinen kom till Dragsvik år 2008 då regionalbyrån inrättades här. Före det arbetade han på huvudstaben.
– Jag har njutit av uppgiften, av att få samarbeta med olika kommuner och människor.