NÅDENDAL
– Finland förstår inte det informationskrig som Ryssland just nu driver. Många har varit förvånade över det som sker i Ukraina. Men det är en process som är lätt att demontera. Det handlar om en postmodern imperialism som syns i form av ett mediekrig på bred front. Vi måste lära oss att se det, säger författaren SofiOksanen.
– Finland kan inte dra slutsatser för sin egen del på basis av vad som sker i Ukraina. Vi befinner oss inte i samma situation, säger för sin del EskoAho som leder intresseorganisationen Business Team for Russia.
Oksanen och Aho var de två motpolerna i Rysslandsdebatten på Gullranda i dag, som inledde president SauliNiinistös säkerhetspolitiska seminarium. Den finländska eliten diskuterade för andra gången utrikes- och säkerhetspolitik, Ryssland och Nato. Men i jämförelse med situationen i fjol har ramarna ändrats radikalt. Ryssland har nyligen annekterat Krimhalvön och ett inbördeskrig pågår i östra Ukraina. HiskiHaukkala, just nu specialforskare på Utrikesministeriet, konstaterade torrt att det var tur att Niinistö inledde traditionen med de så kallade Gullrandadiskussionerna redan i fjol.
– Annars hade det här seminariet troligen setts som ett tecken på något väldigt alarmerande, säger han.
Två falanger
Rysslandsdebatten utkristalliserades snabbt i två falanger. På den traditionella linjen körde förutom Esko Aho HeikkiTalvitie som är ordförande för Sällskapet Finland-Ryssland, samt riksdagsledamoten PaulaLehtomäki (c). De vill inte att Finland ska gå med i Nato och efterlyser en större förståelse för Rysslands bevekelsegrunder.
– Jag kan inte hålla med om att Ryssland nu har blivit antieuropeiskt. Däremot är Ryssland trött på att hela tiden ställas inför fullbordat faktum av EU, säger Paula Lehtomäki.
– Den ryska politiken drivs inte av objektiva försvarsbehov. Det handlar om man vill bevaka sina intressesfärer, ingenting annat, ansåg CharlySalonius-Pasternak, äldre forskare på Utrikespolitiska institutet.
– Ryssland är ibland förskräckande svag, ibland förskräckande stark. Finland måste helt enkelt se till att Ryssland saknar orsak att se oss som ett hot, säger Heikki Talvitie.
Katainen för Nato
I slutet av debatten ombads alla i salen som är för Nato räcka upp handen. Ett tjugotal personer gjorde det, inklusive avgående statsminister JyrkiKatainen (Saml). Efter debatten frågade HBL honom varför han inte har drivit den här frågan i egenskap av statsminister.
– Därför att det är politiskt omöjligt. Men det är ingen hemlighet att jag är för Nato – det har jag varit länge. Rysslands utveckling följer inte liberaldemokratiska principer och vi måste bestämma oss för om vi vill stå upp för vår egen värdegrund, säger Katainen.
Hans partikamrat och eventuella efterträdare AlexanderStubb konstaterade förnöjt att processen mot ett Natomedlemskap redan har börjat.
– Nu har debatten börjat öppna sig. En så här frimodig Natodebatt har jag aldrig upplevt i Finland. Nästan inga ekon från 1970-talet! Det kommer förstås att ta flera år innan både regeringen och folk ställer sig bakom Nato. Men riktningen är den rätta.
Också försvarsminister CarlHaglund (SFP) konstaterar att både Finland och Sverige i dag står närmare ett Natomedlemskap än förr. Enligt Haglund beror det på faktorer som Finland inte har kunnat påverka.
– Paradoxalt nog är det Rysslands eget agerande som har puffat Finland närmare Nato. Det var knappast deras avsikt, säger han till HBL.
"Osmakligt"
Ryska utrikesministern SergejLavrov träffar i kväll sin finska kollega ErkkiTuomioja i Åbo.
Tidigare i dag beklagade ryska utrikesdepartementet i ett officiellt uttalande att Finland inte längre prioriterar Rysslandsrelationerna.
Haglund är en av de ministrar som har avlyst besök i Ryssland på grund av annekteringen av Krim.
– Det var självklart att jag inte kunde stå och titta på ryska arméns militärövningar efter att samma armé hade invaderat ett suveränt land. Kreml tål inte kritik mot sitt agerande i Ukraina men förbehåller sig samtidigt rätten att ha åsikter om våra försvarslösningar. Till exempel SergejMarkov hotade i HBL med ett tredje världskrig. Han är visserligen en propagandamissil som Kreml skickar ut, på diplomatnivå har vi mött mycket större förståelse. Men det är osmakligt att hota med krig när det är Ryssland som under de senaste åren i tur och ordning har invaderat först Georgien och sedan Ukraina. Finland gör sina egna lösningar och fattar sina egna beslut. Därmed jämnt.