Quantcast
Channel: Hbl.fi - Försvaret
Viewing all articles
Browse latest Browse all 450

Ett sista farväl till garnisonen

$
0
0
Under året som gått har Victoria Palmgren gått från rekryt till undersergeant och fått sitt förarbrev som båtchef. Nu väntar ett liv efter militärtjänstgöringen, i bagaget finns en stärkt självkänsla och förmåga att stå på sig. HBL följde med Palmgrens sista läger och hemförlovningen från Nylands brigad.

Se bildspel från Palmgrens hela tjäntsgöring här!

Ett moln av rakvatten och lukten av fuktigt stenhus hänger tungt inne på 2:a kustkompaniet vid Ekenäs kustbataljon. Det är full fräs, musiken dånar och beväringar i färgglada shorts stryker otåligt omkring. Om några timmar är militärtjänstgöringen över för dem som ryckt in endera i januari eller i juli i fjol. Det blir fest i dagarna två, först hemförlovningen och nästa dag midsommarafton.

Inne i stugan för kvinnor bor det nu bara tre personer – Victoria Palmgren, Sofia Kuntsi och en jägare som ryckte in i januari. Iförda civilkläder och håret utslaget ser Palmgren och Kuntsi en aning bortkomna ut, dagen för hemförlovningen bryter mot alla invanda rutiner som etsats in under det senaste året.

– Det har gått sjukt snabbt, det är helt otroligt, säger Palmgren och ordnar sina saker på sängen.

– När man tänker tillbaka så minns man inte de dåliga stunderna – trots att det ibland har det gått så otroligt långsamt, lägger Kuntsi till.

Försommarkylan kryper längs stengolvet och de två barndomsvännerna sitter och väntar på att det ska bli 2:a kustkompaniets tur att föra den sista utrustningen till rustförrådet. Båda ryckte in i fjol somras och har genomgått utbildningen för att bli båtförare och köra transportbåtar av Jurmoklass. Kuntsi har gått reservofficersskolan på Sveaborg och blivit befordrad till underlöjtnant och Palmgren har tjänstgjort i Dragsvik som undersergeant.

plus och minus i militären 
Plus
  • Nya upplevelser, man gör sådant man i det civila aldrig kommer att få göra.
  • Nya vänner och nya människor.
  • Man lär sig ta kritik bättre.
  • Beroende på utbildningen kan man lära sig sådant man har nytta av i det civila.
  • Man får testa sina gränser. 

    Minus
  • Det kan ibland vara tufft både fysiskt och psykiskt.
  • Man är tvungen att komma överens med alla även om man kanske inte gillar dem.
  • Det går lätt obehagliga rykten om tjejerna.
  • All utrustning är för stor, svårt att hitta något som passar. 

De är första gången de tömmer skåpet för att inte lägga tillbaka något. Under veckan som gått har de lämnat in sin specialutrustning och nu gäller det att tömma det sista, packa allt i rätt ordning i ryggväskorna och säga farväl. Kuntsi som fungerar som aspirant för kompaniet stiger upp på tå och torkar noga sitt skåp.

– Vad ska vi göra med vattenflaskan, frågar Kuntsi.

– Släng bort den! Min luktar i alla fall verkligt illa, säger Palmgren och undrar vilken slags knut man ska ha på kängornas snören.

En sista strid

En varm kväll två veckor tidigare träffar vi Palmgren under hennes sista läger. Hon ber om ursäkt för sina smutsiga händer när hon skakar hand och välkomnar oss ombord på transportbåt U-613 som fungerar som hennes hem under den fem dagar långa övningen.

Tillsammans med undersergeant Christoffer Lindroos har Palmgren ansvarat för att transportera beväringar från Nylands brigad som övat på att inta strategiska ställningar längs med kusten.

– Vi sätter dem i land, maskerar båten, de skjuter och gör sitt. När vi får order tar vi ner maskeringen och kör dem till nästa ställe, de stiger i land och vi maskerar igen, förklarar Palmgren som har spänt kepsen så hårt som möjligt för att den ska sitta stadigt.

I kväll når trupperna sitt sista mål, hamnen i Nordsjö utanför Helsingfors. Tillsammans med två andra transportbåtar glider Jurmobåten som Palmgren och Lindroos basar för in mot en klippa på västra sidan om udden. Ombord finns en granatkastarpluton som ska stödja kustjägarna som på andra sidan landtungan håller på att återta hamnområdet.

Transportbåtarna reagerar lydigt på varje liten manöver och jetmotorerna pressar stadigt upp båtarna mot berget. Granatkastarplutonen väller dåsigt ur fören och försvinner in i skogen när Palmgren kliver i land för att förtöja. Hon trär linan kring ett lämpligt träd, kastar öglan över egen part och sticker in en träkil emellan.

Välutvecklat tålamod

Båtcheferna kopplar ihop maskeringsnätet mellan två båtar som ligger sida vid sida, och inom kort är vi inne i vår egen värld i skydd av den värmeisolerande väven. Radion knäpps på, snabbnudlar kokas och svettiga kängor sparkas av. De otaliga timmarna av väntan i de små utrymmena gör sammanhållningen stark.

– Jag känner de flesta vid namn, i alla fall de äldre som ryckte in samtidigt som jag, säger Palmgren.

De senaste dygnen har Palmgren och Lindroos tillbringat i den trånga förarhytten. Den ena har sovit på förarsätet, den andra på sittbänken.

– Första natten sparkade du mig hela tiden, som om du skulle ha spelat fotboll, säger Lindroos och plirar på Palmgren.

Han är lite för lång för att kunna sova bekvämt, och flera av de andra båtförarna väljer att sova nere på durken utan uppvärmning.

Förarhytten är en blandning av sjökort, godispåsar, 12-voltstelefonladdare och knäckebrödspaket. Båtcheferna lider inte av den värsta sömnbristen – för att få transportera manskap måste de sova minst sex timmar per natt. Men precis som för resten av truppen har det gått fyra dagar sedan de sett vare sig dusch eller bastu.

– I går skulle det ha varit skönt att simma, men jag hann inte. Man börjar känna sin egen lukt, säger Palmgren och skrockar.

18 940 minuter

Kvällen lider mot sitt slut och gäspningarna kommer allt oftare. På andra sidan udden stretar kustjägarna igenom svår terräng mot sitt mål. Ombord på de sammanlänkade båtarna håller man med hjälp av en applikation på telefonen exakt koll på minuterna som långsamt tickar mot hemförlovningen – med blandade känslor.

– Fjorton dagar kvar ... jag har inte fattat det ännu. Samtidigt som jag väntar på det kommer jag att längta efter det här. Det har verkligen varit värt det, säger Palmgren.

17
Kvinnliga beväringar rycker in  i sommar vid Nylands brigad.

Hon lutar sig avslappnat tillbaka i förarsätet inne i hytten och förklarar hur hon under året som gått bland annat lärt sig lita på sig själv, kämpa för att som plutonchef få sin vilja igenom och förmågan av att koppla av när man har chansen. Nära till hands ligger stormgeväret, som efter snart ett år i militären känns som en del av henne själv.

– Det är som att bära på sig något man alltid har på sig, som en mobil. Det blir ju en del av en, förklarar Palmgren.

Men med jämna mellanrum flyter tanken om att det sist och slutligen handlar om liv och död upp till ytan.

– De gånger vi haft övningar på skjutbana och skjutit skarpt så slås man av tanken, tänk om någon skulle vända sig om?

Solen börjar lägga sig och fukten från havet kryper närmare. De Nordsjöbor som nyfiket tassat omkring eldledarna som ställt upp sin bas på stranden och beundrat de förtöjda transportbåtarna har gett sig av. Alla börjar bli uttråkade, trötta och tappa skärpan.

– Tuli seis! Eld upphör. Lägret avbryts. Lindroos, Palmgren! Vi ska bort härifrån om en halv timme, hörs en röst från stranden.

En lättnadens suck drar över båtarna och stranden. Båtförarna sätter i gång med att dra upp blixtlåsen på maskeringsnätet, packa undan kokkärlen och väntar på att få instruktioner över radion.

Dagen D

Inne i den anrika byggnaden som hyser 2:a kustkompaniet är båtförarna färdigpackade. Telefonapplikationen som räknade ner minuterna har stannat redan vid midnatt och nu går tiden på minus. Det är några rastlösa timmar kvar, och 80-talsplågan The final countdown ekar genom byggnaden.

Från fönstren i kvinnostugan ser man hur ett annat kompani rusar ut igenom portarna ute på garnisonsgården. Palmgren och Kuntsi vars kompani är näst sist i tur att lämna området minns dagen då de ryckte in. Det var en varm julidag, och Kuntsi som hade glömt att hennes pojkvän tog henne till brigadområdet lyser upp av det känsloladdade minnet. Båda är nöjda med att de tog beslutet att göra militärtjänstgöringen, och i det stora hela har erfarenheten motsvarat förväntningarna.

I korridoren hörs dämpade visslingar när tjejerna går omkring. Det är första gången som dörren till kvinnostugan står öppen, i normala fall ska den alltid vara stängd. Regelverken gör att upplevelsen av att göra lumpen i viss mån är olika för killarna och tjejerna.

– En begränsning är att vi inte kan umgås i varandras stugor. Vi får bara umgås i de gemensamma utrymmena, säger Palmgren och får medhåll av Kuntsi.

Inne på toaletten som kvinnorna i kompaniet delar med stampersonalen hittar man högar med herrtidningar. Vid utrymmet som tjejerna har en nyckel till hänger en lapp som endera meddelar att utrymmet är ledigt eller "tillfälligt i bruk av enhetens kvinnor".

– Det känns bra! Jag har inte helt förstått att det tar slut i dag, trots att jag sitter här i civilkläder.

Hela årets upplevelser kulminerar i den här dagen och Palmgren sparkar otåligt i marken. Kuntsi håller koll på klockan, till slut går hon ut i korridoren för att ropa ut att det är en minut kvar till uppställning. De tunga väskorna som för ett år sedan orsakade en hel del krängande glider på utan problem.

– Man har slängt på sig dem ett antal gånger, säger Palmgren och rättar till håret.

Ett svall av känslor

Duggregnet som väter ner de blivande reservisterna ute på gården möts av svordomar, men det vilar ett visst allvar över beväringarna när de effektivt och snabbt returnerar sin basutrustning till förrådet. All tillstymmelse till yrsel eller osäkerhet som rådde ett år sedan är som ett minne blott. De flesta bär stolt på de kännetecknande klistermärkena med texten "Ohi on" och det antal dagar de tjänstgjort.

Palmgren har övervägt att stanna i militären, men i stället blir det sommarlov och universitetsstudier i höst. Före det tänker hon gå en tilläggsutbildning för att utöka sitt förarbrev till att omfatta kommersiell körning.

Trots att varje timme på brigaden har gått till att räkna ner de 347 dygnen som leder till denna dag har det ännu inte sjunkit in att det är nu det gäller. Men det är en glädjens dag.

– Det känns bra! Jag har inte helt förstått att det tar slut i dag, trots att jag sitter här i civilkläder. Nu är det jätteroligt, sedan kommer jag säkert att sakna det ... redan nästa vecka, säger Palmgren och brister ut i skratt.

Efter en sista hälsning från enhetschefen, kaptenlöjtnant Saima Ratasvuori, är det dags. I unison välordnad trupp går kompaniet mot porten, stannar upp och väntar.

– Reserviin poistu! rungar kommandot genom luften, och hela truppen springer som ystra kalvar igenom garnisonsporten ett kort stycke, bara för att stanna upp på andra sidan.

Sofia Kuntsi och Victoria Palmgren blickar för en kort sekund in mot militärområdet.

– Nu är det slut. Nu kan vi inte längre gå in. Det var ju synd, skrattar Kuntsi.

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 450

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!