EU-parlamentarikerna Sirpa Pietikäinen (Saml) och Heidi Hautala (Gröna) vill att EU inför sanktioner mot Israel efter offensiven i Gaza.
– Aggressionen är överdriven, och det är inte första gången. Det handlar om hur EU utvecklar samarbetet och handelsrelationerna med Israel, och jag anser att det skulle vara befogat med en frysning, sade Pietikäinen på EU-parlamentets pressträff i går.
Heidi Hautala anser att EU-parlamentets majoritet visar ensidig sympati för Israel. Hon säger att det redan tidigare har funnits skäl att ompröva handeln med Israel, men att parlamentet inte varit berett att se över saken.
Även Liisa Jaakonsaari (SDP) och Anneli Jäätteenmäki (C) vill att parlamentet diskuterar handeln med Israel.
Några hundra miljoner
Bojkott av bland annat bubbelvatten och hudkrämer från ockuperade områden har diskuterats i medierna under de senaste åren. Samtidigt har den finländska staten handlat militärteknologi från Israel.
Journalisten Bruno Jäntti på tv-bolaget Al-Jazira uppmärksammade vapenhandeln mellan Finland och Israel i juni.
Försvarsminister Carl Haglund (SFP) bekräftar att Finland köpt militärteknologi värd några hundra miljoner euro från Israel under de senaste åren. Bland annat handlar det om teknologi till systemen som ersätter de förbjudna infanteriminorna.
– De sitter på mycket högtstående teknologisk kunskap som har varit viktig för att utveckla det finländska försvaret.
Främst har Finland köpt militärteknologi som innehåller israeliska komponenter, eller där israeliska företag varit underleverantörer till ett europeiskt bolag.
Så vitt Haglund vet har Finland inte sålt militärteknologi till Israel.
– Det är inte med finska vapen som de anfaller Gaza.
På gröna listan
Israel är på EU:s gröna lista över länder som man fritt får köpa vapen från, och sälja vapen till. Trots det har Finland bedömt handeln med militärteknologi från fall till fall, säger Haglund.
Under årens lopp har det också blivit nej i vissa fall.
Haglund tror inte att begränsad vapenhandel skulle ha stor inverkan på konflikten mellan Israel och Palestina.
– Konflikten är mycket långvarig, mycket komplicerad och mycket tragisk. Men den kommer inte att lösas genom vapenexportbegränsning.
– Rent krasst får de flesta länder som vill använda militärt våld på något sätt tag i de vapen som de behöver. Sedan kan man diskutera om man vill göra ett principiellt ställningstagande.
Han anser inte att Finland ska ompröva handeln nu, utan att vi ska följa EU:s gemensamma linje.
– Det är bra att man diskuterar det här i EU-parlamentet. Även med Ukraina har jag hört till gruppen som inte tror att man kan lösa konflikten genom sanktioner. Jag tror inte heller att eventuella handelssanktioner mot Israel får dem att sluta offensiven mot Gaza.
Haglund säger också att det finns två parter i konflikten, trots att Israel är militärt starkare.
Utrikesministeriet meddelade i går att man bidrar med 850 000 euro för humanitärt arbete i Gaza. Tiotusentals människor har flytt från sina hem och nästan en miljon saknar vatten efter Israels flygräder.