Finland väntar fortfarande på leveransen av det senaste militära inköpet från Israel. Det handlar om spaningsdrönare som delvis ska ersätta de förbjudna infanteriminor- na.
Samtidigt har hundratals civila dödats under Israels senaste operation i Gaza.
Försvarsminister Carl Haglund (SFP) sade till HBL i fredags att han inte vill begränsa vapenhandeln mellan Finland och Israel. Han tror inte att det skulle ha någon stor inverkan på konflikten mellan Israel och Palestina, och dessutom är Israels höga teknologiska kunnande viktigt för Finlands försvar.
Svensk Ungdoms (SU) ordförande Ida Schauman är kritisk till partiledarens uttalande.
– Det är lite konstigt att det inte skulle vara ett problem att vi handlar vapen från ett land som har brutit mot folkrätten. Det känns respektlöst mot de människor som lever i den konflikten.
Hon betonar att Svensk Ungdom inte stöder Hamas, men anser att Israels offensiv saknat proportioner.
"Pengar påverkar"
Schauman anser att en bojkott visst skulle kunna få betydelse. Hon tycker att Finland borde lyfta frågan inom EU och få andra länder med sig.
– Det är allmänt känt att pengar är en faktor som i högsta grad påverkar konflikter och att fortsätta med handeln är ett indirekt stöd till konflikten.
Schauman säger att hon må framstå som blåögd, men hon anser att människovärde och fred måste vara de viktigaste grunden för politiska beslut.
– Ekonomisk vinning får aldrig prioriteras framför människoliv och fred.
Carl Haglund anser att SU inte förstått vad det handlar om.
– Beslutet om drönarna fattades av min företrädare, och jag kan inte avbryta köpet utan att det uppstår en enorm kostnad för skattebetalarna. Många är kritiska nu, men de sade inget när försvarsmakten offentliggjorde köpet.
Haglund säger att det viktigaste nu är att få till stånd en vapenvila, något som Hamas vägrat gå med på. Han betonar också att Finland bedömer de militära inköpen från Israel från fall till fall.
Stora problem med drönare
Finland köpte spaningsdrönare från det israeliska företaget Aeronautics för 30 miljoner euro år 2012.
Den första leveransen skulle ha kommit i fjol somras, men ännu har inte en enda drönare levererats. Finland har betalat en del av köpesumman på förhand.
Enligt Helsingin Sanomat åkte personal från Försvarsmakten till Israel i vintras för att utreda om drönarna ens hade börjat tillverkas. Nu bedöms läget vara bra, de första drönarna ska levereras i slutet av det här året, och Aeronautics ska betala böter för förseningen.
Enligt regeringssekreterare Iikka Marttila på Försvarsministeriet är köpet lyckat trots förseningen.
– Det handlar om ny teknologi med hög kapacitet, och köpesumman var bra för oss.
Enligt Helsingin Sanomat var de andra anbuden minst dubbelt så dyra.
Under Carl Haglunds tid har Finland beställt kamouflagenät från det israeliska företaget Fibrotex. Summan uppgår till cirka 30 miljoner euro. Näten används till att täcka över fordon och tält, och ska levereras i stora volymer i olika omgångar.
Den första leveransen har försenats med ett år. Enligt Iikka Marttila är förseningen inte det israeliska företagets fel, utan beror på försenade processer hos ministeriet.
Försenade drönare
• Drönaren Orbiter II används till övervakning. Den är inte rustad med vapen. En drönare väger cirka 10 kg.
• Israel använder Orbiter II till bland annat övervakning av Gazaremsan. Drönaren är utvecklad av det israeliska bolaget Aeronautics.
• Finland beställde drönare för 30 miljoner euro 2012. Leveransen är försenad på grund av Aeronautics ekonomiska problem och den första delleveransen väntas i slutet på det här året.
• Finlands senaste beställning av militärteknologi från Israel är kamouflagenät för cirka 30 miljoner euro. Leveransen är försenad på grund av försenade processer på Försvarsministeriet.
Finlands vapenhandel med Israel
Sedan 1990-talet har Finland köpt bland annat följande militärteknologi som har israeliska underleverantörer:
• Bombkapslar
• Pansarvärnsrobotar
• Kustmissilsystem
• Drönare för spaning
• Fältradior
• Finland har sålt delar av Spike-missiler till Israel. De har dock inte kommit till Israels användning, utan sålts vidare till andra länder.