Nato kan i framtiden få tillstånd att sätta in sin snabbinsatsstyrka i Sverige. Regeringen väntas godkänna ett avtal som gör det möjligt, uppger källor till Svenska Dagbladet.
– Vi har kommit väldigt långt och det kan komma ett regeringsbeslut på torsdag, säger försvarsminister Karin Enström (M) till tidningen.
Bakgrunden är att Försvarsmakten i höstas begärde hos regeringen att få inleda förhandlingar med Nato. Förhandlingarna är nu klara och såväl Sverige som Finland ska enligt SvD vara beredda att teckna avtalet om att ta emot Natos snabbinsatsstyrka. Den ska få hjälp av de båda länderna med bland annat underhåll och logistik.
"Sverige och Finland är inte medlemmar i Nato, men bägge länderna är nu redo att teckna avtal om att ta emot Nato-trupp. Det är en viktig politisk signal som kommer under den allt värre väpnade konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Det är också ett politiskt besked till Nato, veckan före alliansens toppmöte i Storbritannien den 4–5 september." skriver SvD.
Avtalet ska möjliggöra att insatsstyrkan tas emot på ett säkert sätt. Det kan gälla bland annat transport genom land-, luft- eller sjöterritorium. Därefter ska styrkan kunna förflyttas till insatsområdet. Finland och Sverige ska se till att underhåll och logistik fungerar, till exempel ge soldaterna mat eller leverera stridsammunition.
Avtalet innebär inte enligt Karin Enström att Nato kan landsätta en trupp i Sverige utan svenskt önskemål.
– Allt i detta avtal bygger på att det är verksamhet som Nato gör på inbjudan av Sverige, säger hon till SvD.
Avtalet är ett så kallat värdlandsavtal som gör det enklare för Natos snabbinsatsstyrka NRF att komma till Sverige för övningar, men också under kriser. Inom regeringen har utrikes- och försvarsdepartementen varit drivande för att få fram ett värdlandavtal. Finansdepartementet har däremot haft vissa invändningar.
Svenska Dagbladet skriver att det finns en bred politisk enighet bakom de allt närmare banden mellan Sverige och Nato.
Sverige och Finland är inte medlemmar i Nato, men bägge länderna är nu redo att teckna avtal om att ta emot Nato-trupp. Det är en viktig politisk signal som kommer under den allt värre väpnade konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Det är också ett politiskt besked till Nato, veckan före alliansens toppmöte i Storbritannien den 4–5 september.