– Jag kan inte säga att det här är drömjobbet för jag drömde aldrig om det. Men jag skulle inte byta bort en dag, säger general Jarmo Lindberg och spricker upp i ett brett leende.
Till avigsidorna hör en fullspäckad kalender. Alla vill träffa den nya kommendören. Då hjälper det att organisationen är bekant, utmaningarna med allt vad anpassning till nya omständigheter innebär, likaså. Grus i maskineriet skulle ge rynkor i pannan.
Det är en avslappnad kommendör som möter HBL på huvudstaben vid Kaserntorget i Helsingfors. Som medborgare får man tolka lugnet som att det just nu inte finns orsak till oro. När Lindberg tog över som Försvarsmaktens kommendör för en dryg månad sedan var utvecklingen i Finlands närområden riktigt mörk. Sedan dess har både politiker och militärer haft fullt upp med att lugna stämningarna. Vapenvilan i Ukraina är skör och ingen vet hur EU:s nya sanktioner, som riktar sig mot ryska oljebolag, bolag inom försvarsbranschen och banker, påverkar Finland.
– Det är ingen eller inget som hotar oss, säger Jarmo Lindberg.
Men alla vet hur oförutsebart läget är. Händelserna kan utvecklas mycket snabbt vilket också bör avspeglas hos Försvarsmakten. Reaktionstiden kan vara från någon vecka till månader. Bilden av krigföring har förändrats.
– Man kan inte längre stirra sig blind på de geografiska gränsernas okränkbarhet. I dagens krig ingår också ekonomiska, politiska och militära påtryckningar samt informationsoperationer och cyberkrig. Det måste finnas delar av Försvarsmakten som är i högre beredskap, högre än vi hittills sett, sade Lindberg i en intervju till FNB på sommaren.
Helsingforsarna har den här hösten märkt av beredskapen när flygvapnets Hornetplan fått fönstren att dallra i Tölö och Rödbergen.
Jaktflyget som fortfarande opererar från tillfälliga baser i södra Finland, bland annat Helsingfors–Vanda flygplats, är förutom med kameror även försedda med skarpladdade missiler.
– Det är inget konstigt med det. En helt normal operation. Jag satt själv vid spakarna i en MiG på 1980-talet under liknande omständigheter, säger Jarmo Lindberg.
Finlands luftrum har inte kränkts av ryskt flyg sedan den där kaotiska veckan i slutet av augusti.
Business as usual
Somliga har kopplat ihop den internationella sjöstridsövningen Northern Coasts 14 på Bottenhavet och Finska viken, som Finland är värd för, med Natodebatten. Den offentliga debatten tog ytterligare skruv när kommendör Lindberg undertecknade nyligen för Finlands del avtalet om värdlandsstöd på Natotoppmötet i Wales.
Tajmingen ansågs märklig men enligt regeringen är det en slump att det länge förberedda avtalet undertecknades just under Natotoppmötet och den pågående krisen i Ukraina.
Finländska, och även svenska, soldater har flera gånger deltagit i Natoövningar.
– Så det är absolut ingen dramatik i detta. Och övningarna är viktiga för oss, säger Jarmo Lindberg.
Stridskrafterna i nästan alla europeiska länder fungerar enligt Natostandarder.
– Det gäller även Sverige. Så om vi vill öva tillsammans med svenskarna måste detta beaktas.
Det var till Sverige som Lindberg gjorde sin första utlandsresa i egenskap av Försvarsmaktens kommendör.
– Relationerna till Sverige är utmärkta och innebär också diskussioner om möjliga gemensamma anskaffningar.
Stannar i Sandhamn
Försvaret genomgår en stor och även smärtsam anpassning till nya ekonomiska ramar. Anslagen kan komma att omprövas men världsläget har inte fått beslutsfattarna att tänka om gällande nedlagda regementen. Färre trupper behöver färre väggar. Den krigstida truppens storlek sjunker från 350 000 soldater till 230 000. I den vevan är det ändå fler som får – eller måste – dra ut på repetionsövning.
– Det totala antalet dygn ökar så att vi snart har fler soldater på repetitionsövning i förhållande till den krigstida truppens storlek än vi hade förut.
Nästa år är det två decennier sedan de finländska kvinnorna fick möjlighet att göra frivillig militärtjänstgöring. Antalet har varierat under åren som gått och i dag är det drygt 800 som anmäler intresse årligen. Av dem väljer cirka 350 tjänstgöring. (Tips: På HBL.fi kan man läsa om Victoria Palmgrensår i Dragsvik.)
Sandhamn är en garnison som utbildar värnpliktiga och som intresserar stadsborna. Tidvis har olika politiker och partier krävt att armén flyttar på sig och att området viks enbart för bostäder.
– Vi gör stora investeringar i Krigshögskolan som utvidgar, och värnar verkligen om Sandhamns natur. Dessutom är jag säker på att medborgarna uppfattar vår närvaro som en bra sak.
Dagar på jobbet. Jarmo Lindberg tog över Försvaret just när världen blivit tokig. En dryg månad senare har den nya kommendören ändå inte svårt att hitta också glädjeämnen i tillvaron.