Det finns en tid före riksdagsvalet i april då inget händer med Finlands ståndpunkt i Natofrågan, och så finns det en tid efter valet då man måste upprätthålla "möjligheten att söka om medlemskap och fundera på olika utredningar".
Så sade statsminister Alexander Stubb (Saml) i samband med att de fem nordiska statsministrarna möttes i Stockholm på tisdagen.
Uttalandet tolkades som att statsministern öppnade för en mer positiv hållning till Nato efter valet.
Men utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) tror inte på en ändring i synen på Nato. I dag var det utrikesministrarnas tur att mötas i Stockholm och då sade Tuomioja så här på frågan om Finlands ståndpunkt kan ändras efter valet:
– Nej, jag tror inte det. Han (Stubb) har sin sin åsikt, hans parti har sin åsikt, men de flesta andra har en annan åsikt. Det kommer kanske att vara något slags valfråga, men knappast på det sättet att det skulle förändra Finlands ställning.
Finns det en schism i Natofrågan mellan Socialdemokraterna och Samlingspartiet?
– Vi har olika uppfattningar om många saker.
Finns det olika syn i Finlands utrikespolitik när det gäller Nato?
– Nej, vi har ju ett klart ställningstagande inom regeringen, i regeringsprogrammet och mellan presidenten och regeringen.
I Sverige visar en färsk opinionsundersökning gjord av Novus för TV4 att fler svenskar är för en anslutning till Nato än emot. Totalt 37 procent är för och 36 är emot. Den nya svenska rödgröna regeringen har dock sagt klart ut att det inte blir någon Natoanslutning under den här mandatperioden.
Om situationen i Finland säger Tuomioja att en klar majoritet sedan över 20 år tillbaka klart är emot Nato.
– Det som har skett i Europa har kanske polariserat opinionerna på det sättet att de som har varit för ett Natomedlemskap har fått mera argument för det, men så har också de som är emot.
Också Palestinafrågan har fått mycket plats på ministermötena i Stockholm efter att Sverige meddelat att man har för avsikt att erkänna Palestina som stat.
Tuomioja säger att Finland och övriga europeiska länder bör överväga att erkänna Palestina även i det fall att parterna inte når några "framgångar i fredsförhandlingar eller om det inte inte blir några förhandlingar alls".
– Ett erkännande kan också vara ett instrument för att föra den här processen framåt, säger han.
Enligt Tuomioja är Finland redo att erkänna Palestina när "tiden är mogen".
Island är hittills det enda nordiska landet som erkänt Palestina.