ÖB Sverker Göranson säger i intervjun med Expressen att den gemensamma svensk-finska försvarsstyrkan ska vara på plats 2023, och att också andra länder välkomnas med i samarbetet.
Ledningen för försvarsstyrkan är tänkt att vara gemensam.
Expressen skriver att försvarssamarbetet i praktiken betyder att Finland och Sverige hjälper varandra vid insatser som den i Stockholms skärgård i oktober.
– Vi bygger nu förutsättningar för att kunna träna och agera tillsammans, och i vissa delar kan vi göra det redan i dag, säger Göranson till tidningen.
Fortfarande finns det dock en del juridiska utmaningar, som var finska marinstridskrafter ska bunkra om de assisterar vid en insats i Sverige.
I intervjun frågar Expressen också om man kan se samarbetet som en "lightvariant" av Nato.
– Jo, men den slutsatsen får du stå för, är Göransons svar till reportern.
ÖB säger också att det kan bli aktuellt med fler länder i samarbetet, men att mängd inte alltid är den bästa lösningen och att det är någonting man får ta stegvis.
Haglund: Rapport i vinter
Finlands försvarsminister Carl Haglund (SFP) kommenterade intervjun genom en av sina medarbetare på lördagen.
– Det är fint att Sveriges överbefälhavare har en ambitiös vision för samarbetet mellan länderna. Tiden får visa var vi landar. Nu går vi vidare ett steg i taget och i vinter presenterar vi en rapport om det fördjupade samarbetet, skriver Haglund i kommentaren.
En sammanslagning av den marina försvarsledningen har inte slagits fast, åtminstone inte i några officiella papper. Det här bekräftar både Haglunds medarbetare och en representant för Försvarsmakten för FNB.
SvD: Ingen regelrätt försvarsallians
Efter nyheten om det planerade gemensamma försvarsledningen skriver Svenska Dagbladet att samarbetet inte betyder att länderna tar ett steg mot en ny typ av försvarsallians vid sidan av Nato.
– Det här är inte en styrka som man kan se och ta på, utan det handlar om att finska och svenska marinen fördjupar sitt samarbete och kanske gör gemensamma försvarsplaner utifrån insikten att smäller det för en så smäller det för den andra, säger Johan Eellend, som är säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut i Sverige.
Enligt Eellend kommer man till exempel inte att ha gemensamma flottiljer, utan det handlar om en stab med finska och svenska officerare.
Den svenska överbefälhavaren har redan 2013 förespråkat ett ökat försvarssamarbete med Finland och Norge.
Finland och Sverige har redan tidigare informerat om intensifierat försvarssamarbete, också i fall av territorialkränkningar. Samarbetet tas också upp i den finska krishanteringsrapporten som lämnades in till utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) förra veckan.
I Finland var Helsingin Sanomat först ute med nyheten.
Källa: Expressen.