– Avdelning: Asento! Katse oikeaan päin, kommenderar sergeant Jonne Jakoleff och de tio värnpliktiga radade på två rader utanför de värnpliktigas fritidshus vänder blicken till höger.
Där kommer dagens gäst, finansminster Antti Rinne, promenerande nerför backen i sällskap av brigadkommendören Olavi Jantunen och riksdagsledamoten Maarit Feldt-Ranta (SDP) som ordnat besöket. Gästerna går först in i fritidshuset, följda av stammisar och pressen och sist kommer de värnpliktiga.
Inne i stugan presenteras beväringskommitténs ordförande, undersergeanten Robin Ollus och vice ordförande, jägaren Kaj Vataja för ministern och de får berätta om kommitténs verksamhet. De ordnar fritidsprogram och hjälper till med studierna. För någon vecka sedan ordnades en rekryteringsmässa för dem som ska hemförlovas efter jul. Rinne lyssnar intresserat och sätter strax i gång att fråga de värnpliktiga om hur de har det. Räcker dagspenningen till?
– Ja, det gör den om man använder den ansvarsfullt, svarar Ollus.
Anpassning via Facebook
Rinne frågar om det är fysiskt svårt att börja i armén och berättar att han fått höra av kommendören att brigaden har en lägre avbrytningsprocent än i det övriga landet.
– Jo, vi har kunnat göra början lättare och ökar ansträngningsgraden stegvis. Via Facebook försöker vi öka kunskapen om armén för att göra det lättare för de nya rekryterna att anpassa sig, berättar Ollus.
Ministern frågar också om renoveringar och problem med inomhusluften. Några problem med inomhusluften finns inte länge, men fler renoveringar är på väg, får han höra. Diskussionen går först på finska, men sedan byter ministern språk och frågar på svenska om det är viktigt att kunna få använda svenska och om det är många som inte alls talar finska.
– En tredjedel kommer från Österbotten och största delen av dem talar inte finska, svarar Ollus och berättar att det ordnas kurser i finska.
Rinne får också veta att det finns 10–15 kvinnor bland de värnpliktiga och ett tjugotal rekryter som kommit från Sverige.
Anslagen ska hitta fram
Besöket på Nylands Brigad har varit mycket viktigt och att han nu bättre förstår varför det behövs en garnison i västra Nyland, säger Rinne.
– Det är inte bara det svenska. Det är skärgårdsförsvaret som är viktigt. Det är ett plus att vi kan använda svenska här.
Anslagen ska hitta fram också i framtiden, lovar han. Överlag är det viktigt att nå en normal nivå i fråga om försvarsanslagen, säger han som en kommentar till Reservistförbundets opinionsmätning som visar att drygt hälften av finländarna vill höja försvarsanslagen. Och finansieringen för framtida investeringar – flygplan och fartyg – måste hittas utanför den normala försvarsbudgeten.
Ollus och Vataja säger att det är intressant och spännande med ministerbesök och det är fint att ministern har tid att tala med de värnpliktiga och intresserar sig för hur de har det.
– Det var intressant att han kunde tala en del svenska, säger Ollus.