I en intervju i Hufvudstadsbladet på lördagen funderade Haglund över alternativet att slå samman det finska och de svenska flygvapnen och marinen. Han sade att gemensamma ubåtar och jaktplan kunde vara verklighet redan kring 2020.
Ordföranden för riksdagens utrikesutskott Timo Soini (Sannf) kritiserade Haglunds utspel. Soini anser att man först borde diskutera med det egna landets utrikes- och säkerhetspolitiska ledning innan man kommer med den här typen av förslag.
Soini konstaterade att den svenska försvarsministern Peter Hultqvist sagt till Helsingin Sanomat att Sverige inte är berett att tala om en allians.
– Det är inte trevligt att komma med förslag som avfärdas. Jag tycker inte det är särskilt vettigt, sade Soini till FNB.
Haglund själv tror att hans uttalande kanske blivit lite väl förenklat och sammanfattat då HS bett Hultin kommentera det.
– Det är också bra att komma ihåg att jag i intervjun talade om framtiden, inte om morgondagen. Det centrala budskapet var att det finns skäl att överväga att skriva in en utredning om ett mer omfattande samarbete med Sverige i nästa regeringsprogram, skrev Haglund i ett e-postmeddelande till FNB.
Ny nivå av trovärdighet
Centerns riksdagsledamot Antti Kaikkonen stöder däremot Haglunds förslag om att en utredning om en försvarsallians borde tas med i nästa regeringsprogram.
– Ett intensivt samarbete och ömsesidiga förbindelser skulle lyfta båda ländernas försvarstrovärdighet till en helt ny nivå, bedömer Kaikkonen.
Finland och Sverige har redan en del försvarssamarbete och utreder bland annat möjligheten att skapa gemensamma avdelningar inom flygvapnet och marinen. Samarbetet uppskattas över partigränserna. Försvarsutskottets ordförande Jussi Niinistö (Sannf) anser ändå att Haglund var för tidigt ute.
– Jag skulle säga att ministern förhastade sig i frågan. Nu ska vi ta det lugnt och ett steg åt gången, sade Niinistö.
Enligt Niinistö är Finland bland annat intresserat av undervattensinformation som inhämtas av svenska ubåtar. Det förekommer redan ett aktivt utbyte av information om övervattensverksamhet men det som sker under ytan håller Sverige för sig självt.