Mera tid ute i terrängen, ökat antal dygn för fartygen att vara ute på sjön och fler utbildare per beväring.
Det här är saker som såväl de anställda som de värnpliktiga nu får räkna med i Nylands brigad, och inom marinen som helhet. Förändringarna bygger på den reform som inleddes för flera år sedan och som berör hela försvaret. Stabsfunktionerna minskar och i stället effektiveras utbildningen.
– Reserven har krympt från 350 000 till 230 000 personer. Reformerna har inte endast berört strukturerna, utan också verksamheten. Försvaret blir mera rörligt, mera förberett.
Det säger kommodor Kjell Törner, som vid årsskiftet tog vid som kommendör för Nylands brigad efter kommodor Olavi Jantunen som utnämnts till operativ chef för marinen.
Känner brigaden
Kjell Törner är som klippt och skuren för sina nya uppgifter. Dels tar Ekenäsbon nu på nytt säte i sin "hembrigad", där han totalt hunnit arbeta i 15 års tid, senast åren 2011–2013 som stabschef.
Dels har han erfarenheter i bagaget som gett honom mycket goda kunskaper om strukturerna inom försvaret, och om försvarets roll även i ett större sammanhang. Han har hunnit jobba bland annat på huvudstabens planeringsavdelning, på EU:s militärstab i Bryssel och senast på marinstabens operativa avdelning i Åbo, där hans uppgift var att samordna reformarbetet inom marinen.
Han är mycket nöjd över sitt nya uppdrag, också på ett personligt plan.
– Inte är vi så många brigadkommendörer i det här landet.
Törner intygar att han gärna rör sig på fältet så mycket som möjligt, det vill säga i den mån tiden räcker till vid sidan av alla andra göromål. En brigadkommendör har nämligen en hel del administrativa uppgifter på sitt bord.
Men strävan är klar:
– Vårt it-nät gör det möjligt för mig att sköta en hel del av arbetet också om jag är i Syndalen, säger Törner och pekar på sin bärbara dator.
Rörligheten och den sociala samvaron hör till de bästa sidorna inom det militära yrket, säger 49-åringen som själv trädde in i leden år 1985 som värnpliktig i Dragsvik.
Tror på Dragsvik
Framtiden för garnisonen har luftats i flera etapper. Hittills har den skonats från de stängningar som skett på flera andra orter.
Något hot mot brigaden ser Kjell Törner inte.
Tvärtom.
– Den senaste vägledning vi fått är "gasen i botten och fullt framåt".
De signalerna kommer både från försvarets och marinens ledning, säger Törner.
Enligt honom förväntas en brigadkommendör inte lobba för sitt eget truppförband, varken internt eller externt. Att arbeta politiskt är inte möjligt för en aktiv militär och inom försvaret ska enheterna genom sin dagliga verksamhet visa att de behövs, säger han.
– Om man utöver det måste förklara vad man håller på med har det gått snett någonstans.
Enligt Törner har Nylands brigad en klar och tydlig roll inom marinen, som den tillhört sedan 1998.
Det rör på sig i garnisonen och truppförbandet. I vår inleds renoveringen av kasern ett, den ena av de två stora kasernbyggnaderna. Nummer två renoverades för några år sedan.
På våren ska också de tre första exemplaren av stridsbåtarna i Jehuklassen anlända till hamnen i Syndalen.
Steget tas från analog teknik till digitalt. De nya båtarna blir tolv till antalet och Törner förklarar att de med sin avancerade teknologi tillhör en helt annan generation än dagens transport- och landstigningsbåtar.