Ryssland meddelade i går att landet inleder en omfattande krigsövning i Norra ishavet. I övningen deltar uppemot 40 000 soldater, 41 örlogsfartyg och 15 ubåtar.
– Det är enormt stora siffror, säger Tomas Ries, lektor i strategi och säkerhetspolitik vid Försvarshögskolan i Stockholm.
– Det är en så kallad beredskapsövning, det vill säga en övning som man inte meddelat om i förväg. För ett par år sedan inledde Putin de här plötsliga övningarna för att testa om styrkorna faktiskt kan funktionera.
Ryssland motiverade krigsövningen med ett behov att säkra sitt territorium men preciserade inte mot vad. Budet om krigsövningen kom samma dag som landets president Vladimir Putin uppträdde offentligt för första gången sedan den 5 mars.
– Det är väldigt svårt att veta, men mina instinkter säger att det här är kopplat till att Putin var försvunnen i elva dagar och att han på detta sätt vill visa både det egna folket och resten av världen att han är stark, säger Ries.
Försvarsalliansen Nato inledde nyligen en krigsövning med 16 000 soldater i norra Norge och planerar en flygövning i Östersjöområdet i april. Ries tror att det finns en koppling mellan Natos övningar och Rysslands krigsövning i Norra ishavet.
– Det kan mycket väl hända att det är viktigt för Ryssland att dess krigsövning är större än Natos. Om man går ut med en pytteliten övning har den inte samma makteffekt.
"En väldig tyngd för Finland"
Enligt Ries är den ryska krigsövningen väldigt oroväckande ur Finlands synvinkel.
– Det här är ett tecken på att Finlands situation blivit svårare och farligare.
– Under nuvarande budgetramar är Finlands problem att försvaret blir allt svagare. Försvarsmakten har sagt helt tydligt att man snart inte längre kan sköta sina lagstadgade uppgifter, det vill säga att skydda landet.
Trots att allting enligt Ries tyder på att Ryssland följer internationella konventioner i sin krigsövning anser han att övningen leder till ökad militär och psykologisk press på Finland.
– Om Ryssland börjar hålla sådana här övningar i Finlands närområden blir det en väldig tyngd för Finland.
Tvist om Arktis
Ryssland har tidigare gjort anspråk på stora områden i Norra ishavet, men är inte det enda landet som ställer dylika krav. I december hävdade Danmark sin rätt till ett 895 000 kvadratkilometer stort område i norr och också Kanada har framfört liknande krav. FN har tills vidare inte tagit ställning i ärendet.
En orsak till tvisten om Norra ishavet är en uppskattning om att området rymmer stora mängder olja och naturgas. Dessutom förväntas glaciärens smältning öppna för nya farleder i området.
Ries vill ändå inte dra paralleller mellan den aktuella krigsövningen och meningsskiljaktigheterna kring Norra ishavet.
– Ur det perspektivet tycker jag inte det här är någon allvarlig provokation. Det skulle vara mer provokativt om Ryssland övade längs med gränserna för det område landet hävdat är sitt. De här öarna som Ryssland sagt att de övar på ligger långt in i ryskt territorium. De är inte omstridda områden.
Angående Nordostpassagen, en farled norr om Ryssland, säger Ries att Ryssland kommer att vilja ha fortsatt kontroll över den. Den aktuella krigsövningen för enligt honom inte med sig någonting nytt i det avseendet.