Den norska tidningen Verdens Gang berättade i går att den ryska planen för att ställa Syriens kemiska vapen under internationell kontroll är en nordisk idé som Finland levererat till Ryssland.
Planen snickrades enligt VG samman av Sveriges utrikesminister Carl Bildt och hans norska kollega Espen Barth Eide. Sedan hölls en videokonferens mellan de nordiska och baltiska utrikesministrarna och så skulle Bildt presentera idén för Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov.
– Vi tyckte att Ryssland som medlem i FN:s säkerhetsråd borde ha sitt eget förslag om hur man kommer vidare. Då det inte lyckades för Bildt att få tag i Lavrov så var jag i kontakt med honom, förklarar utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP).
Han tycker det är onödigt att fokusera på vem som ursprungligen kom på planen.
– Tankarna har legat i luften och det finns många som har fört fram dem. Det finns en klar beställning på den här planen och om vi på något sätt har kunnat bidra till att den nu tas på allvar så är det en bra sak.
Vilken betydelse har det att Ryssland för fram planen?
– Det viktigaste är att säkerhetsrådet når enighet. Nu ser det ut finnas ett gemensamt underlag för att ta itu med de kemiska vapnen i Syrien. Ingen godkänner ju användning av dem och en lösning som leder till att de förstörs är den bästa garantin för att de inte mer kan användas.
Men varför vände ni er till Ryssland och inte till någon annan medlem av säkerhetsrådet?
– Vi vet alla att Ryssland har de bästa möjligheterna att påverka den syriska regeringen.
Om det lyckas framstår Ryssland som den stora fredsmäklaren?
– Äsch, det tror jag inte. Allas medverkan krävs för att vi ska få ett resultat. Det har vi ju inte ännu, konstaterar Tuomioja
Försvarsminister Carl Haglund (SFP) påpekar att det handlar om att konfiskera vapen som utgör världens tredje största arsenal av kemiska vapen.
– Det bästa alternativet är att konfiskera vapnen och föra dem till något närliggande område som är tillräckligt tryggt för att man ska kunna föra dit civila som kan göra en analys så att man kunde påbörja en systematisk och långvarig process för att förstöra dem. Vi talar om så stora mängder att det kan ta åratal att förstöra vapnen.
– Finland har specialkunskap om analys av kemiska vapen och därför finns möjligheten att vi kunde hjälpa till i processen.
Vad anser du om dragkampen om vem egentligen gjort upp planen?
– Det är en helt irrelevant fråga, det fina är att det går framåt och att vi från Finlands sida på många sätt kunnat bidra till att vi är så här långt. Vem som tar äran är inte väsentligt, speciellt inte för något som inte ännu har lyckats. Den dag det börjar ske en systematisk förflyttning av vapnen till någon trygg plats är det skäl att vara lyckligt över slutresultatet.
Om allt går i lås och de kemiska vapnen konfiskeras kan en framtida fredsbevarande operation i FN-regi bli aktuell.
– Om den blir verklighet kommer den att bli den mest krävande och kanske farligaste i FN:s historia. Man kommer då att vända sig till länder som Finland. Om vi anser att vi kan vara till nytta måste vi vara med, anser Tuomioja.