– Nu är de i en situation där de fortfarande inte verkar riktigt intresserade av att gå med i Nato, men samtidigt upplever de det som oerhört krävande och svårt att återuppbygga sin försvarsförmåga, säger Carl Haglund (SFP).
Enligt honom kan den allmänna värnplikten försvinna i Finland, men bara efter ett väl förankrat beslut om att man inte längre har råd att uppehålla försvaret i dess nuvarande form.
– I det skedet måste man vara mycket öppen till alla alternativ, även Nato.
Han varnar ändå för tanken på att ett Natomedlemskap automatiskt skulle spara pengar och minska behovet att satsa på det egna försvaret.
Sverige: "förtydliga kraven"
I Sverige har riksrevisionen i dag publicerat en granskning av försvarets förmåga. Den visar att försvarsmakten i Sverige varken i dag eller de närmaste åren kommer att kunna nå upp till de krav på insatsverksamheten som riksdagen och regeringen har fattat beslut om.
I en skriftlig kommentar på hemsidan uppger riksrevisorn Jan Landahl att regeringen inte har gett Försvarsmakten alla de förutsättningar som behövs för en effektiv insatsverksamhet.
Riksrevisionen rekommenderar regering och riksdag att förtydliga kraven som ställs på Försvarsmakten. Till exempel är det oklart hur länge "uthålligt" är och vad som ska räknas som en "insats".
Enligt Landahl är det oklart huruvida de soldater som Sverige ställer till förfogande för EU:s stridsgrupp ska ingå i de 2 000 som försvaret ska klara att hålla i insatser.