Han må ha förlorat"tävlingen" om att utses till tidskriften Times Person Of The Year mot nya påven Franciskus, men det råder inget tvivel om att de nyhetsbomber som Edward Snowden släppt över världen sedan juni 2013 haft – och har – en mycket större betydelse för ett större antal människor än den i och för sig glädjande kursändringen inom katolska kyrkan.
Det vet också Snowden själv, och hans engagemang för att i världens apatiska befolkning banka in budskapet om riskerna med att förlora all personlig integritet, fortgår otröttligt. Senast på juldagen sände brittiska Channel 4 en alternativ julhälsning från Snowden, där han åter påminde om George Orwells dystopiska vision 1984, och att de barn som föds i dag kommer att växa upp utan någon som helst uppfattning om vad personlig integritet innebär. "De kommer aldrig att tillbringa en privat stund."
I 1984 beger sig Winston Smith ut till den öde landsbygden utanför London för att träffa sin flickvän i smyg, men "i dag bär vi själva konstant med oss teknologin som övervakar oss – i vår egen ficka."
Det lär i Snowdens arkiv finnas ännu oerhörda mängder detaljinformation kvar att avslöja, och förra veckan lät tyska Der Spiegel världen veta om NSA:s elithackerteam TAO (Tailored Access Operations) som arbetar med att förse mobiler och datorer med dolda bakdörrar för att stjäla data och vid behov även kunna ta kontroll över apparat som apparat. Enligt TAO:s egna rapporter lyckades man speciellt bra med – i praktiskt taget 100 procent av fallen – att via spionprogrammet Dropout Jeep komma åt populära smarttelefonen iPhones meddelanden, kontakter och positionsdata, samt på avstånd kontrollera mikrofonen och kameran.
Tillverkaren Apple skyndade sig att förneka allt samarbete med NSA och visa upp ett förbluffat och kränkt ansikte, så som infotaktiken varit i Silicon Valley, men efter kontinuerliga indicier på det motsatta början bördan att för konsumenterna bevisa sin oavhängighet ligga hos de stora dataföretagen.
It-branschen borde vakna upp och inse att en grundlig självsanering av hela branschen snart kan bli nödvändig. Garanterad intergritet kommer att bli en marknadsnisch, kanske för helt nya entreprenörer utan NSA-barlast.
De amerikanska säkerhetsorganisationer som skapades och förstärktes efter 11 september 2001 lever fortfarande gott av den paranoida atmosfär som då installerades som norm genom skrämselpropaganda, metodiskt orkestrerad av den neokonservativa administrationen under president George W Bush och vice Dick Cheney.
När NSA i somras blev tvungna att försvara sitt spionage, kastade man fram siffran 54 – så många terroristattacker ska ha avvärjts tack vare massövervakningen. I höst kom det fram att siffran de facto stod för antalet fall som "bidragit till regeringens förståelse för terrorism och möjliggjort störning av potentiella terroraktioner."
Även det värdefullt, men något helt annat än man först påstod.
Intrycket är att NSA med tilltagna post-9/11-resurser men i brist på verkliga terrorhot spårade ut i den aktuella globala massövervakningen av privatpersoner, och att den här "sidoaffären" efter hand eskalerat till ett svårstoppat, självnärande begär att veta allt som pågår på webben, bara för att man kan. I fredags rapporterades om en ny kvantumdator under utveckling.
NSA:s generaldirektör Keith Alexander däremot fortsätter framhärda i sin övertygelse att Snowden är en förrädare och att dataintrången är nödvändiga för den nationella säkerheten – två ord som fortfarande verkar kunna överträda lagar och skriva checker i det moraliskt svajiga USA av i dag.
Diskussionen om huruvida Snowden ska betraktas som förrädare eller få pardon i egenskap av varslare har nyanserats. Två motstridiga domar har nu fällts gällande NSA och kongressledamöter har till och med nämnt clemency, nåd.
Strax inför jul kom Obamas fem man starka NSA-revisionsgrupp fram till att de mått och steg som togs i efterdyningarna av 11 september "osakligen offrat grundläggande personliga friheter, integritet och demokratiskt styre."
Enligt Dick Cheney förblir Snowden en landsförrädare. Ett uttalande som Snowden själv kallat "den högsta ära som tillfogats mig."