SÄLEN Det var samarbete Finland-Sverige för hela slanten när den årliga säkerhetspolitiska Rikskonferensen inleddes i smällkalla Sälen i går.
Inbjuden gäst var president Sauli Niinistö, som inför kung Carl XVI Gustaf, Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt och en stor del av landets försvarspolitiska elit lovade att Finland är redo att ytterligare fördjupa samarbetet med sitt västra grannland.
Det var ord som Reinfeldt gärna lyssnar till. Den senaste tiden har det nämligen kommit rejält med grus i det svenska samarbetet med Norge. På kort tid har Norge i sista stund dragit sig ur två stora samarbetsprojekt, dels ett artillerisamarbete, dels en upphandling av militära lastbilar.
Att det norska agerandet fått Reinfeldt att ilskna till var inte ta miste på i går i Sälen.
– Vi har sagt att vi tyckte att det här störde vårt samarbete med Norge och att det ska få konsekvenser.
Det är hårda ord av en statsminister, men Reinfeldt betonade att det inte räcker att hålla tal om nordiskt samarbete, det måste synas i verkligheten också.
– Annars kommer vi att börja känna, att om man hoppar av fem i tolv, är det bäst att vi gör våra egna lösningar.
Mer bilateralt samarbete
Framöver kan det bli mer bilateralt samarbete mellan Finland och Sverige. Viktigaste skälet till det är att Sverige och Finland står utanför Nato, medan de övriga tre nordiska länderna är medlemmar. Det upplägget innebär begränsningar för nordiska samarbetet, medger Niinistö, som menar att det finns ett tak för hur mycket ett Natoland kan samarbeta med ett icke-Natoland.
Enligt Niinistö var det ändå inte huvudsakligen därför som han i Sälen så starkt lyfte fram det bilaterala samarbetet med Sverige.
– Kanske mera för den skull att vi ju ändå är grannar. Och för att man i Sverige mycket kraftigt har fört diskussioner i den andan.
Niinistö sade att han gärna ser att samarbetet fördjupas "steg för steg". Vad det betyder rent konkret ska nu definieras i "noggrannare diskussioner" mellan ländernas försvarsmakter och försvarsministerier.
Enligt Niinistö kan det bland annat handla om gemensamma övningar, gemensam gränsövervakning och samarbete inom vapenindustrin.
Nej tack till Nato
Niinistö sade också att han känner till att de norsk-svenska projekten gått i stöpet. Själv har han ändå inte sett några tecken på att Norge skulle börja backa från det nordiska samarbetet.
Är det möjligt att Finland och Sverige går sin egen väg och lämnar Norge på sidan om?
– Vi håller inte på att lämna någon. Som jag konstaterade, vi är ju närmaste granne med Sverige och vår grundläggande utgångspunkt är likadan, vi är inte med i Nato.
Finns det en risk att Norges nya högerregering inte är lika intresserad av nordiskt samarbete som den förra?
– Det vet jag inte, jag har inte träffat någon av de nya i den norska regeringen.
Både Niinistö och Reinfeldt upprepade vad de sagt många gånger tidigare, att varken Finland eller Sverige har för avsikt att gå med i Nato inom överskådlig framtid.
Ändå har stödet för Nato ökat klart i Sverige. I dag är 36 procent för en Natoanslutning, en ökning med 6 procentenheter på ett år. 40 procent säger ändå nej. En annan mätning visar att hälften av svenskarna har lågt förtroende för försvaret, vilket i sin tur kan förklara det ökade Natostödet.
Svenska försvaret har länge utsatts för mycket hård kritik. Därför var det inte konstigt att Niinistö i går gång på gång fick förklara för svenska journalister vad han menade när han i en Hbl-intervju sade att han inte vill ha något säkerhetsvakuum i Sverige.
Svaret var att ett vakuum aldrig är bra, vare sig i Sverige, Finland eller någon annanstans.