I julhelgen sade president Sauli Niinistö i en Hbl-intervju att vi inte vill ha något "säkerhetsvakuum" i Sverige, när han fick frågan varför den svenska försvarsförmågan är så viktig för Finland.
Men får man tro Anders Björck, tidigare svensk försvarsminister, befinner sig Sverige redan i ett säkerhetspolitiskt vakuum.
- Allt beror ju på vad man jämför med, men jämför man med det försvar vi hade, säg för tjugo år sedan, så är det helt klart ett vakuum, säger Anders Björck till Hbl.
Han är starkt kritisk till att det svenska försvaret har bantats så kraftigt.
- Vakuum är ju ett tomrum och det finns alltid en risk att det fylls av någonting. Det är vakuumets natur. Vi är nu i ett läge där vi inte kan utesluta att positioner flyttas fram, inte bara från rysk sida, utan även naturligtvis från Natos sida. De är inte heller intresserade av ett vakuum.
- Vi har sett en del incidenter från rysk sida som mycket väl kan handla om att testa den svenska försvarsförmågan. Och det har ju dessvärre visat sig att vi inte har kunnat slå tillbaka tillräckligt snabbt.
En av dessa incidenter skedde senaste påsk då ryska bombflyg ostört fick öva mot mål i Sverige utan att svenska försvaret skickade upp egna Jas-plan.
Anders Björck säger att han inte är emot reformer, men tycker att det har gått för långt. Sverige är för tillfället mitt inne i en försvarsreform. Många truppförband har lagts ner och den allmänna värnplikten slopades 2010. I dag har Sverige en yrkesarmé, men har stora svårigheter att rekrytera folk.
Anders Björck nämner också försvarsanslagen. När han var försvarsminister på 1990-talet låg försvarsbudgeten på cirka 40 miljarder kronor. Summan är densamma i dag.
- Hade man låtit det följa indexutvecklingen så hade vi i dag legat på minst 60 miljarder. Det är alltså en halvering av de ekonomiska resurserna.
Är Nato lösningen?
- Objektivt sett vet vi ju naturligtvis inte det, men jag tillhör dem som tror att ett Natomedlemskap, naturligtvis i kombination med vissa reformer i Sverige och vissa resurstillskott, skulle kunna lösa de långsiktiga svenska försvarsfrågorna. Det är ingen som tror att Ryssland anfaller i morgon, men det är som jag sagt tidigare, ibland kan det otänkbara hända.
Vad säger du om statsminister Fredrik Reinfeldts sätt att sköta försvarsfrågorna, han är ju din partikamrat i Moderaterna?
- Jag är besviken och bekymrad. Jag är förvånad över att han inte drar andra slutsatser av det säkerhetspolitiska läget och den utveckling vi har.
Anders Björck avslutar med att kommentera en kolumn av den kände politiske kommentatorn K-G Bergström i Expressen, där Bergström skrev att det är en märklig trippel vi ser i synen på försvaret, nämligen högerpartiet Moderaterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
- Det är nog inte det sällskap som jag lärde mig var det allra bästa en gång i tiden när jag var försvarsminister, säger Björck.