Nästan alla partiledare i Sverige deltar i årets upplaga av den stora försvars- och säkerhetspolitiska Rikskonferensen i Sälen. Orsaken är uppenbar, det är riksdagsval i höst.
Men även om försvarspolitiska utspel i Sälen ofta ger rubriker är det en annan femma om det ger några väljare. Försvarsfrågan är inget man traditionellt vinner val på i Sverige.
– För väljarna är den inte särskilt viktig, den rankas lågt i alla undersökningar, säger Ewa Stenberg, politisk kommentator på Dagens Nyheter, till Hbl.
Samtidigt pekar hon på ett par faktorer som ändå gör att försvarsfrågan är av viss vikt i valrörelsen. Partierna måste visa att de regeringsdugliga, att de kan hantera försvaret och att de kan sköta en nation. För det krävs enligt Stenberg bland annat att man måste ha ett fungerande rättsväsende och försvar och man måste kunna hantera rikets utrikesaffärer.
– Det är ju viktigt för regeringen att visa det, och där har de problem. De har problem med rättsväsendet och de börjar få ännu större problem i försvarspolitiken.
Hon hänvisar till en pinfärsk undersökning som visar att bara 26 procent av svenskarna har förtroende för försvarspolitiken, ett ras på nästan tio procentenheter på ett år.
– Det är illavarslande för regeringen, säger Stenberg.
Reinfeldt förlorare
Stenberg får medhåll av Mats Knutson, politisk kommentator på Sveriges TV. Han lyfter fram den massiva kritik som statsminister Fredrik Reinfeldt redan länge fått för nedbantningen av det svenska försvaret, en kritik som Reinfeldt inte tar åt sig av.
– Hans verklighetsbild stämmer inte med den bild som är gängse bland expertisen och den bild som dessutom uppenbart delas av väljarna, säger Knutson.
– Får du en alltför stor diskrepans mellan vad väljarna uppfattar som verklighet och det som torgförs av statsministern, ja då är det ett problem för statsministern.
Stenberg och Knutson är överens om att moderaterna och Reinfeldt är förlorare i försvarsdebatten. Saken blir inte bättre av att inte ens de fyra regerande Allianspartierna överens. I Sälen höll Reinfeldt ett tal där det mesta handlade om hur väl rustat försvaret är i dag, medan hans regeringsvänner i Folkpartiet och Kristdemokraterna höll tal med motsatt innehåll och krävde mer pengar till försvaret.
– Det är en tydlig splittring mellan regeringspartierna. Å andra sidan är splittringen ännu större mellan de rödgröna, säger Ewa Stenberg.
Till de rödgröna hör största oppositionspartiet Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven är betydligt mera försvarsvänlig än de övriga två rödgröna partierna.
Det är de tre partierna som enligt Stenberg och Knutson är vinnare i debatten tillsammans med Sverigedemokraterna och det är de partierna som tar väljare av Moderaterna.
Försvarsbeslut 2015
Framtiden för det svenska försvaret avgörs i den så kallade Försvarsberedningen, som i mars ska komma med riktlinjer för de kommande åren. Ett försvarsbeslut baserat på Försvarsberedningens slutsatser tas 2015.
Trots oenigheten i dag nu tror Ewa Stenberg att de flesta partier kan enas om en bred uppgörelse i Försvarsberedningen och att man där kommer överens om en liten anslagshöjning till försvaret. Och om partierna når enighet i Försvarsberedningen tror inte Mats Knutson att försvarsfrågan blir så särskilt viktig i höstens val.