Försvarsminister Carl Haglund, SFP hade gärna sett att vår inhemska lastbilstillverkare skulle ha funnits med in på slutrakan.
– Jag tycker absolut Sisu borde ha varit med.
– Det är alltid bra om inhemska företag finns med, vi köper gärna inhemskt om inhemska företag klarar sig i upphandlingar.
– Men det är som det är. Nu gäller det att se framåt, säger han.
Håller inte med
För egen del, eftersom Sisu inte längre finns med bland potentiella leverantörer, anser sig Haglund kunna acceptera en stående inbjudan att besöka lastbilsfabriken då han i dag gästar Västnyland.
Vid företaget uppfattar man i alla fall inte att loppet skulle vara kört.
Timo Korhonen, vd och ägare, håller inte med om att man skulle ha lämnat sig utanför.
Vice vd Jyri Ahonen utvecklar resonemanget: fram till dess att ett beslut om leverantör har fattats, är Sisu med och tävlar om beställningen.
Fyra återstår
Med i anbudstävlingen, som gäller en leverans på 170 tunga lastbilar för landsvägstrafik plus en option på maximalt 70 bilar till, är nu Iveco Finland, Scan-Auto, Veho som representerar Mercedes-Benz samt Volvo Finland.
Beslutet om vilken tillverkare som får leverera lastbilarna väntas i februari.
Som grund för avgörandet tjänar det lägsta totalpriset för fordon som uppfyller kraven samt ett underhålls- och reparationsavtal på sex år, med option på ytterligare sex år.*
Omöjligt avbryta
I en promemoria uppgjord vid försvarsministeriets resurspolitiska avdelning, konstateras bland annat att Sisu har lämnat in en skrivelse där man hävdar att materielverkets anbudsbegäran var diskriminerande i den grad att det är motiverat att upphandlingsförfarandet avbryts.
Att processen skulle ha varit diskriminerande eller på annat sätt lagstridig, bestrids såväl av ministeriet som av huvudstaben och materielverket.
Till den bedömningen ansluter sig också utomstående, juridisk expertis.
Den helt entydiga slutsats som man vid ministeriets resurspolitiska avdelning dragit, är att det inte finns en lagenlig möjlighet att avbryta upphandlingen. Tvärtom finns det en tvingande, lagstadgad skyldighet att fortsätta upphandlingen med de fyra återstående anbudsgivarna.
Inget anbud
I promemorian konstateras att det – som anbud rubricerade – dokument som Sisu lämnade in i mitten av november, är bristfälligt och inte i överensstämmelse med anbudsbegäran.
I dokumentet saknas prisuppgifter, liksom uppgifter om i vilken mån de offererade fordonen svarar mot de uppställda kraven. Där framförs också påståendet om diskriminering.,
Enligt promemorian var dokumentet en skrivelse till anskaffningsenheten, inte ett anbud.
I enlighet med lagen om offentlig försvars- och säkerhetsupphandling bör den lämnas utanför anbudstävlingen.
Det handlar alltså inte, betonar man, om en situation där Sisu kunde ombes precisera ett anbud – eftersom något sådant inte existerar".
"Har dugt åt alla"
Varför har då Sisu upplevt sig bli diskriminerad i processen?
Det framgår inte glasklart i promemorian. Men där ges å andra sidan mera än en antydan:
"En möjlig begäran att inom en tidsfrist på 4 veckor – och redan under år 2013 – visa upp ett fordon som svarar mot anbudsbegäran (med Euro 6-motor o.s.v.) diskriminerar ingen och har dugt åt alla – kravet är det samma för samtliga anbudsgivare". (VN:s översättning).
Överdirektör Jukka Juusti vid resurspolitiska avdelningen bekräftar.
Mera exakt – man har inte helt klart för sig vad Sisu stöder sitt påstående om diskriminering på, men har uppfattningen att det torde röra sig om kravet att vid eventuell anfordran på kort varsel visa upp ett "varuprov".
Omöjliga villkor
Jyri Ahonen förtydligar:
Företaget anser sig ha blivit diskriminerat på den grund att man, efter att ha godkänts som anbudsgivare ställdes inför krav som man saknade förutsättningar att uppfylla, och därför inte heller var i stånd att lämna in en offert som skulle ha svarat mot materielverkets anbudsbegäran.
Konkret handlade det just om att Sisu inte inom den angivna tidsramen hade möjlighet att visa upp fungerade fordon med Euro 6-motorer.
– Vi hade ingen sådan bil, konstaterar Ahonen, och gör klart att det inte är samma sak att presentera nya modeller som att förevisa en färdig bil.
I en passus i ministeriets promemoria, som får karaktären av en kommentar, noteras det anmärkningsvärda i att Sisu i maj i fjol i sin egen marknadsföring uppgav sig presentera modeller anpassade till den skärpta Euro 6-utsläppsnormen i oktober 2013, och börja leverera fordonen till kunder under det andra kvartalet av 2014.
- Det anbudsförfarande som staben för arméns materielverk har inlett, syftar till anskaffning av 170 tunga lastbilar för landsvägstrafik, med option på köp av maximalt 70 bilar till.
Det är fråga om tre- och fyraxliga lastbilar, i bägge fallen med drivning på bägge bakaxlarna, och chassi anpassat för s.k. anläggningskörning.
Anskaffningen ingår i ett projekt för att utveckla underhållet för de regionala trupperna inom logistiken.
Upphandlingen inleddes ursprungligen som en s.k. civil upphandling enligt lagen om offentlig upphandling. Försvarsministeriet och försvarsförvaltningens kommersiella ledningsgrupp fastslog senare att den genomförs som en upphandling enligt lagen om försvars- och säkerhetsupphandling.
Till de företag som var intresserade av att delta i upphandlingen enligt ett såkallat selektivt upphandlingsförfarande och uppfyllde behörighetskraven, gick materielverkets anbudsbegäran ut i början av september i fjol.
Med selektivt upphandlingsförfarande avses att upphandlingen kungörs per annons, intresserade leverantörer begär att få delta, de som utses av upphandlaren får lämna anbud.
I offentligheten har hävdats, att anskaffningen borde ha genomförts som en direktupphandling utan anbudsförfarande. För det finns enligt försvarsministeriet ingen laglig grund, inte heller uppfylls en enda av tre obligatoriska förutsättningar i artikel 346 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.