– På grund av den ökade flygverksamheten i närområdet, främst beroende på den ryska beredskapsövningen som nu pågår, har vi valt att just nu basera delar av den ordinarie incidentberedskapen på Gotland. På det sättet ökar vi förmågan till luftövervakning, vilket är helt normalt vid större övningar, säger GöranMårtensson, svenska Försvarsmaktens insatschef, på Försvarsmaktens hemsida.
Enligt pressmeddelandet följer Försvarsmakten just nu utvecklingen i närområdet samt det som händer i Ukraina mycket noga.
Enligt PhilipSimon, pressekreterare på Försvarsmakten, är det inte ovanligt att incidentflyg flyttas när det pågår stora militärövningar i närheten av Sverige.
– Det är helt normalt att vi vid sådana tillfällen flyttar fram incidentberedskapen, exempelvis till Gotland, för att underlätta luftövervakningen.
Men har inte hotbilden mot Sverige förändrats efter de senaste dagarnas händelser?
– Nej, det är inte vår bedömning.
Han vill inte säga mer om vad som flyttas till Gotland utom att det rör sig om "ett antal Gripenplan".
Partiledare: Försvarsmiss
Folkpartiets ordförande JanBjörklund anser att det inte räcker med att diskutera mer pengar till försvaret med anledning av Ukrainakrisen.
– Det krävs ett doktrinskifte, sade han vid en pressträff i riksdagen i dag tisdag.
Det handlar om att gå tillbaka till den gamla doktrinen att försvara Sveriges gränser. Och det är Östersjön som bör stå i centrum. Det Ryssland i dag för i Ukraina kan lika väl ske i de Baltiska staterna, och då blir Gotland centralt, framhåller Björklund.
– Det var ett stort misstag av Persson-regeringen att lägga ned all försvarsförmåga på Gotland, säger han.
Enligt Björklund behövs det luftvärnskapacitet i Östersjön och stabsledning på Gotland.
Anledningen till att Björklund vill ha ett försvar på Gotland är ett scenario han ser framför sig att Ryssland, om man går in i de baltiska staterna, också ockuperar Gotland, för att förhindra att Nato får ett brohuvud. Frågan är hur troligt detta är.
– Men man måste dimensionera brandkåren efter risken för brand, annars chansar man. Hur många trodde att Ryssland skulle gå in i Krim? Samma argument kan användas för Baltikum, säger Björklund.
Händelserna i Ukraina ökar argumenten för att Sverige bör gå med i Nato, anser han.
– Jag hoppas att det här får fler att tänka efter, säger Björklund.