Finlands försvarsminister Carl Haglund tycker det är fint att den nya regeringen förhåller sig så ambitiöst till samarbetet.
– Vi har särskilt markerat i regeringsförklaringen att samarbetet ska utvecklas. Det innebär att det är ett åtagande för de kommande fyra åren att aktivt driva den här frågan och försöka nå resultat, säger Hultqvist.
Socialdemokraten Hultqvist är en hängiven anhängare av det finsk-svenska samarbetet. I maj, dagen innan Haglund och hans föregångare Karin Enström undertecknade en handlingsplan för samarbetet, hade Hultqvist och Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet där de pläderade för fördjupat samarbete.
I höst ska en rapport om handlingsplanen presenteras och i januari är det dags för en slutrapport. Då ska handlingsplanen vara verkställd.
– Jag är glad att den nya regeringen förhåller sig så ambitiöst till det här, säger Haglund.
Lättare att reagera
Under sitt möte i Helsingfors på fredagen talade Haglund och Hultqvist om vilka saker som behöver ytterligare bearbetning. Hultqvist lyfte fram utbyte av luftlägesbilder, möjligheten att utnyttja varandras ankarplatser för örlogsfartyg för reparationer och bunkring och möjligheten att använda varandras flygbaser som alternativ till exempel vid väderproblem.
– De upprepade luftrumskränkningarna skulle kunna förebyggas genom att byta luftlägesbilder. Våra plan skulle ha bättre förutsättningar att reagera, sade Haglund.
Varken Sverige eller Finland har planer på militär assistans i kampen mot terroristorganisationen IS. Enligt Haglund har Finland inte den typen av arsenal som till exempel kurderna nu skulle behöva. Det hör heller inte till Finlands sätt att bedriva utrikespolitik.
– Det skulle inte hjälpa så mycket att skicka lådor med finska maskingevär, sade Haglund.
Hultqvist sade att Sverige ger humanitär hjälp på olika sätt.
Krim får inte glömmas
Hultqvist sade att den ryska annekteringen av Krim strider mot internationell lagstiftning och utgör ett folkrättsbrott.
– Det kan inte accepteras och får inte glömmas bort. På den punkten vill jag vara mycket tydlig, sade han.
Krisen i Ukraina betecknar han som en väpnad konflikt som inte heller är acceptabel.
– Vi ser från våran sida ett Ryssland som uppträder på ett utmanande sätt i vår nära omvärld och vi ser också ett ökat övnings- och aktivitetsmönster på Östersjön. Det här har vi att förhålla oss till, naturligtvis.