Överbefälhavaren uttalade sig på en presskonferens i går efter att ha träffat riksdagens försvarsutskott med anledning av den ubåtsjakt som nu pågår i Stockholms skärgård.
På HBL:s fråga hur långt försvaret kan gå sade ÖB Sverker Göranson så här:
– Precis så långt som man skulle vara beredd att gå i Finland, det vill säga så långt som krävs, ända till vapenmakt. Det är ingen som helst tvekan.
ÖB gjorde klart att en vapeninsats kan sättas i igång med kort varsel.
– Absolut. På svenskt inre vatten kan vi göra det utan förvarning. Rätten är delegerad till Försvarsmakten och den delegerar vi till chefen till sjöss som leder insatsen.
Sverker Göranson var hård i tonen mot dem som står bakom den eventuella kränkningen.
– Det här är mycket allvarligt. Jag ska inte använda skånska, men det är rätt och slätt för jävligt att någon eller något är inne på svenskt territorium på detta sättet.
Han bekräftade inte att man de facto hittat någon ubåt, men sade att de indikationer och rapporter försvaret förfogar över har "väldigt hög trovärdighet".
– Det är väldigt troligt att en verksamhet har pågått eller pågår.
Nästa steg är enligt honom att man ska "ta på grejorna", det vill säga konkret visa att det finns en ubåt eller annan främmande undervattenfarkost i skärgården.
– Det är säkert många som önskar sig att man också fysiskt måste kunna bevisa det. Då vill jag göra oss medvetna om att historiskt har vi inte lyckats med det och det har ingen annan heller. Så det är väldigt svårt, sade ÖB.
I Sverige har det förekommit spekulationer om att försvaret har hittat på ubåtsjakten för att få mer pengar. Detta mot bakgrund av att försvarsmakten de senaste åren tvingats banta sin verksamhet rejält.
Men här får försvaret uppbackning också av Vänsterpartiet, som av tradition inte hör till de mer försvarskritiska partierna.
– Jag tycker det är nästan oförskämt. Jag har ingen som helst anledning att tro att det finns sådana motiv bakom den här insatsen. Jag tycker mig se att det absolut finns många indikationer för att den här insatsen är befogad, säger Stig Henriksson, Vänsterpartiets representant i försvarsutskottet, till HBL.
Just nu finns det också en ganska bred politisk syn att det svenska försvaret ska få mer pengar. Så sent som i går sade statsminister Stefan Löfven att "vi är överens om att den svenska försvarsberedskapen behöver utökas".
Själva ubåtsjakten fortsatte med oförminskad styrka i går, enligt svenska medier åtminstone i närheten av militärön Muskö, cirka tre mil söder om Stockholm, och på Ingaröfjärden, strax öster om Stockholm. Enligt Dagens Nyheter fick marinens båtar kontakt med "något" på Ingaröfjärden, en uppgift som ÖB kommenterade så här för HBL:
– Vi har inga sådana underrättelser över huvud taget.
Aftonbladet skrev att det som startade hela operationen var att en militär stridsbåt kört på en rysk huvudsändare som flutit upp till ytan, men även den uppgiften förnekades av ÖB.
Försvarsexperten Tomas Ries, som noggrant följt de senaste dagarnas insats, gör den tolkningen att svenska försvaret sannolikt har hittat en ubåt, men väljer att låta den slinka undan för att undvika en "massiv diplomatisk blamage" med Ryssland.
– Sverige markerar och visar Ryssland att "vi skulle innan sänka den om vi vill, men vi väljer en fredlig lösning och låter den glida ut". Men det här är en tolkning, ingen av oss vet med säkerhet någontin, säger Tomas Ries, lektor på Försvarshögskolan i Stockholm.