Försvarsminister Carl Haglund (SFP) säger att beslutet var lätt att fatta i dag i regeringens utrikes- och säkerhetspolitiska utskott.
– Vi måste hjälpa kurdarmén att stå emot IS. Ingen kan vara oberörd när man hör rapporter om hur IS bränner människor levande, korsfäster barn och våldtar kvinnor.
– Men det är inte meningen att finländska trupper ska delta i striderna. Vi bidrar med utbildare, sammanlagt blir det cirka 50 personer som åker till Kurdistan.
Övar med ester
Beslut fattades också i dag om att Finland, i likhet med Sverige, deltar i den omstridda amerikansk-estniska flygmanövern i mars. President Sauli Niinistö uppger att finländska plan utgår från finländska flygfält och att övningen sker i finländskt, svenskt eller internationellt luftrum, främst ovan Bottenviken.
Carl Haglund understryker att Finlands deltagande sker utifrån finländska behov.
– Amerikanarna har ett eget program för vad de gör i Estland. Vi är bara intresserade av den del av övningen som gagnar oss och utbildningen av våra piloter.
Har Finland på något sätt nobbat Estland som gör esterna sura?
– Nej, det tror jag inte. Sverige har gjort samma bedömning som vi. Svenskarna deltar bara i den del av övningen som gagnar Sverige.
Marginell export
När det gäller vapenexport till Ukraina berättar Carl Haglund att tillstånd bara beviljats för små försändelser av främst avståndsmätare och ballistiska skyddsplåtar. Vapen har inte sålts.
– När krisen i Ukraina eskalerade beslöt EU att medlemsländerna upphör med vapenexport till Ryssland. Däremot ansåg man att Ukraina måste ha en möjlighet att försvara sin suveränitet. Därför måste Ukraina också ha en möjlighet att köpa vapen.
– Om Ukraina köper vapen av företag i Finland, vilket är osannolikt, och licens beviljas av utrikesministeriet, är det ändå en mycket stor skillnad mot att Finland aktivt skulle donera vapen till Ukraina. Då skulle vi vara en aktiv part i konflikten och det är uteslutet, säger Haglund.