Marinen letar för tillfället efter rederiföretag och varv som kan ta sig an den miljardorder som väntar då sju av marinens krigsfartyg under det närmaste decenniet ska bytas ut mot nyare fartyg. Sen i höstas har marinen preliminärt varit i kontakt med företag som kan komma i fråga. Men ett av Finlands stora varv har blivit utan påhälsning från marinen. Arctech Shipyard på Ärtholmen i Helsingfors har inte blivit tillfrågat om man är intresserad av försvarets miljardbeställning.
– Vi har inte fört diskussioner med dem (Helsingforsvarvet) och kommer inte att göra det, säger marinens stabschef, flottiljamiral Juha Vauhkonen om satsningen Laivue 2020 (Flottilj 2020), som går ut på att ersätta finlands nuvarande örlogsflotta med modernare krigsfartyg.
Också tjänstemannakällor inom försvarsministeriet och ordföranden för riksdagens försvarsutskott, Jussi Niinistö (Sannf.) uppskattar att Helsingforvarvet knappast kan komma i fråga, på grund av varvets ägare, ryska statbolaget United Shipbuilding Corporation, USC. Arctech Shipyard övergick vid årsskiftet helt och hållet i rysk ägo efter att USC köpte STX Finlands andel av bolaget.
Lagen om offentlig försvars- och säkerhetsupphandling gör det möjligt att med hänvisning till landets säkerhet låta bli att följa den vanliga upphandlingslagstiftningen där inget företag får sidsteppas.
Marinens nya fartyg ska vara så kallade kombifartyg som ska kunna sänka u-båtar och fientliga krigsfarkoster och skjuta ner militära mål i luften. De nya örlogsfartygen ersätter marinens flaggskepp, minfartyget Pohjanmaa, två minfartyg av Hämeenmaa-klass och fyra robotbåtar av Rauma-klass.
Sanktionsdrabbat bolag
Arctech Shipyard i Helsingfors har redan tidigare drabbats av det förändrade säkerhetspolitiska läget. USC finns med på USA:s svarta lista i och med Ukrainakriget eftersom bolaget klassificeras som försvarsindustri. För ett halvt år sade Nordea upp varvet som klient på grund av sanktionerna. På varvet byggs för tillfället isbrytare för ryska statens räkning.
Eftersom Helsingforsvarvet med all sannolikhet inte kommer i fråga betyder det att varven på Finlands sydvästkust: Åbo, Nystad och Raumo är de mest sannolika. Det är också möjligt att bygga fartygen utomlands.
– Allt beror förstås på om den nya regeringen ger oss grönt ljus. Vår förhoppning är att fartygen kan börja byggas 2019, säger Vauhkonen.
Försvarets fartygsbeställning är något av en lottovinst för den ort som får uppdraget.
– Vi räknar med att fartygsbygget inklusive stridssystem, innebär 1 200 till 4 200 årsverken. Om man räknar med det underhåll som fartygen behöver under sin livscykel talar vi om till och med 13 000 årsverken, säger Vauhkonen.
"Säkerhetsrisk med ryskt varv mitt i stan"
En annan som har reagerat över Arctech Shipyards ägarstruktur är riksdagsledamoten Mika Raatikainen (Sannf).
I ett spörsmål till regeringen frågade han om försvarsministeriet konsulterades då försäljningen av Arctech Helsinki Shipyard planerades.
– Och om inte, varför gjordes det inte och finns det beredskap för den eventuella säkerhetsrisk som ett helt ryskägt varv i Helsingfors stadskärna kan innebära i en krissituation, skriver Raatikainen.
Näringsminister Jan Vapaavuori (Saml.) ser annorlunda på saken:
–När ägarunderlaget har koncentrerats till en engagerad ägare skapas stabilare förutsättningar för verksamheten, skriver Vapaavuori till Raatikainen.
Raatikainen nöjer sig inte med det svaret utan har nu ställt om sin fråga, men riktar den här gången spörsmålet direkt till försvarsministeriet: "Kan det stora varvet som ägs av ryska staten utgöra en säkerhetsrisk nu eller senare om säkerhetsläget försämras", frågar han.
– Vi vet alla vad som har hänt i Ukraina och Georgien. Ryska strategiska fastighetsaffärer kring finska farleder i Åbo skärgård har också fått uppmärksamhet den senaste tiden. Att i det här läget ha ett ryskt varv mitt i stan känns onekligen lite märkligt, säger Raatikainen.
Raatikainen drar paralleller till den kända sagan Pojken och vargen.
– Situationen i Finland just nu påminner lite om sagan. Vargen håller på och vaknar, men ingen bryr sig, säger Raatikainen.
Arctech Shipyard hyr tomterna på Ärtholmen av Helsingfors stad. Hyreskontrakten löper ut 2017–18 och 2025. Vid staden ser man inga risker med verksamheten - tvärtom:
– Ur vår synvinkel handlar det här om normal företagsverksamhet som hämtar jobb till staden. Varvet följer finska spelregler och har rätt att verka där, säger Juhani Tuuttila, chef för fastighetskontorets tomtavdelning.
HBL försökte nå Arctech Shipyards vd Esko Mustamäki och kommunikationsdirektör Ilona Haarlaa för en kommentar, men de var inte anträffbara.