Vad får man säga och inte säga om Ryssland? När den frågan debatteras i Studio HBL av Henrik Meinander, professor vid Helsingfors universitet, och forskaren och tillika partiledaren Ville Niinistö (Gröna) får särskilt statsminister Alexander Stubb (Saml) kritik för sina frispråkiga uttalanden i utrikespolitiska frågor.
– En sak är vad partierna säger om utrikespolitiken inför ett riksdagsval men när de sitter i regeringen och ansvarar för Finlands säkerhet kan de inte föra valkampanj. Det är oansvarigt, säger Meinander.
Han ser tecken på att partierna nu, precis som många gånger förr i vår historia, använder utrikespolitiken i inrikespolitiska syften.
– Det är inte bra. Regeringen borde överlag ha en enhetlig linje och välja hur man formulerar sig. Det bästa vore om en person uttalar regeringens linje. I många fall är det nu turvis försvarsministern, statsministern, utrikesministern och slutligen presidenten som uttalar sig. De är olika personligheter och uttrycker sig på olika sätt. Det skapar oreda och oklarhet, säger Meinander.
Ville Niinistö håller inte med om att bara en person kan uttala sig om Finlands utrikespolitiska linje. Men linjen måste vara enhällig och tydlig. Han berättar hur presidenten i augusti kallade regeringspartierna till sig och hur de, inte alldeles lätt men ändock, lyckades nå enighet i synen på de stora frågorna.
– Men bara några månader senare tog statsminister Stubb ändå upp Natofrågan på nytt.
Niinistö klassar Stubbs agerande som "det grövsta" vad gäller avvikelser från gemensamma överenskommelser.
– Som statsminister kan man inte ha två linjer, en som statsminister och en som partiledare, säger Niinistö.
Däremot ser han inget illa i försvarsminister Carl Haglunds (SFP) uttalanden om att Ryssland är opålitligt.
– När en försvarsminister uttalar sig så, nästan aggressivt, kan jag förstå att man reagerar. Men jag tycker att det han sa är helt rätt. Vår politiska kultur har förhoppningsvis blivit så pass mycket öppnare att också statsledningen kan tala öppet om sådant som medborgarna funderar på.
Niinstö fick själv utstå kritik i höstas efter att han klassat Finlands agerande som en modern form av finlandisering vad gäller debatten om rysk kärnkraft i Fennovoimas planerade kraftverk i Pyhäjoki. Och han har inte reviderat den uppfattningen.
– Man kan inte ljuga bara för att man är rädd för att Ryssland ska reagera, säger han.