I en gemensam debattartikel skriver försvarsministrarna bland annat att "Rysslands agerande är den största utmaningen mot den europeiska säkerhetsordningen."
Så även om bland andra förvarsminister Carl Haglund tonar ner samarbetet och säger att det inte är något nytt, ser Tomas Ries det som betydande att alla fem nordiska regeringar går ut för att så högt deklarera detta. Han är lektor vid Försvarshögskolan i Stockholm.
Vad samarbetet i praktiken innebär får tiden enligt honom däremot utvisa.
Den norske professorn Janne Haaland Matlary säger till Aftenposten att samarbetet "binder Sverige och Finland så så tätt till Nato som möjligt" utan att de, som Island, Norge och Danmark, är Natomedlemmar.
Tomas Ries förstår att det ur norsk synvinkel ser ut så. Själv anser han ändå att steget närmare Nato är "obetydligt litet" för Sveriges och Finlands del.
Trots mer samarbete kvarstår det grundläggande problemet enligt honom.
– Våra försvarsmakter är, med undantag av Finland och kanske Norge, inte inställda på territorialförsvar. Danmark, Sverige och Island är i princip avväpnade.
Och Finlands smärtpunkt är att försvarspengarna helt enkelt inte räcker till.
Tomas Ries säger att Ryssland inte kommer att gilla samarbetet, men att det egentligen inte spelar någon roll.
– Det sätt de uppträtt på är så oerhört farligt för oss.
– Det absolut viktigaste är att det reflekterar att våra politiker börjar förstå hur allvarligt det ryska hotet är, säger forskaren Tomas Ries om ett fördjupat försvarssamarbete som de nordiska regeringarna går ut med.