Mikael Källman, som är handbollstränare för Esbolaget HC Wests herrlag, är arg på Försvarsmakten.
Laget har haft problem med skador och dessutom gör båda lagets målvakter sin militärtjänstgöring. Det här skapar problem för HC West. Killarna är trötta då de kommer till matcherna, om de alls får sin permission beviljad.
– Det är ofattbart att vår finska armé behandlar idrottare såhär! Det blir bara sämre och sämre från år till år, rasade Källman till Yle förra veckan.
Samma i Sjundeå
Situationen är densamma i Sjundeå IF:s herrlag. Laget har flera skadade spelare och fem av herrarna bär Förvarsmaktens grönspräckliga uniform, vilket ställer till med trassel i laguppställningen.
Förra veckan drabbade Sjundeå IF samman med Dicken. Från den här matchen var fyra av lagets kärnspelare – Antti Tahvanainen, Gustav Svanbäck, Anton Luuppala och Richard Rehnberg– förhindrade att delta. Orsak: de är på läger i Niinisalo och fick inte permission.
– Det är frustrerande, men samtidigt förstår jag att de inte kan börja köra dem från lägret, säger Sjundeå IF:s tränare Kaj Hagman.
Han är försiktigare i sin kritik än Källman.
– Visst har det varit gånger då de endast har fått permission till matcherna och inte till träningarna, men över lag tycker jag att det har fungerat bra. Inte ska jag gnälla.
"Helt som tidigare"
Enligt brigadkommendör Olavi Jantunen från Nylands brigad stämmer inte Källmans påstående om att det blivit svårare för idrottare att få permission. Jantunen säger att kriterierna inte har förändrats.
– Nej, det är helt som tidigare. Vi ger permissioner åt idrottare, förutsatt att de inte är på läger.
Jantunen kan endast dra sig till minnes ett tillfälle den senaste tiden då idrottare inte har fått permission under en dag på brigaden.
– Det var några handbollsspelare vid Amfibieskolan som hade en underhållsdag mellan två läger. Enhetschefen beviljade inte permissionen eftersom de skulle vårda sin lägerutrustning.
Hur viktigt anser du att det är att idrottarna får träna under sin beväringstid, kommodor Olavi Jantunen?
– Det är verkligt viktigt. Enligt huvudstabens direktiv ska unga män och kvinnor ges möjlighet att idrotta. En beväring som är i gott skick är en god soldat.
Militärtiden har blivit allt kortare. Enligt Jantunen innebär det att utbildningen kan bli lidande för de hårt idrottande beväringarna.
– Ja och nej. Om du tjänstgör i tolv månader hinner du ganska bra. Men med sex månader blir det lite tajt. Dessutom har beväringarna mycket ledigt. Så var det inte tidigare. Men samtidigt: Det som de förlorar i utbildning, får de igen i god kondition.