"På vänster- och centerhåll söker man lösningen i backspegeln, neutraliteten som den enda ’realistiska optionen’. Den skulle samtidigt innebära en nyfinlandisering av långt värre slag än den som rådde under kalla kriget.
Att frivilligt låta sig inkluderas i Rysslands intressesfär och få njuta av Rysslands säkerhetsgarantier väcker anstöt hos de flesta finländare", skriver professor StefanForss i den nyutgivna pamfletten Den trygga världen? – Synpunkter på säkerhet, hot och försvar, utgiven av SFP-tankesmedjan Svenska bildningsförbundet.
Bland de övriga kapitelförfattarna finns bland andra partiordförande CarlHaglund och tidigare partiledarna PärStenbäck, OleNorrback, Jan-Erik Enestam och StefanWallin. Flera av skribenterna tar i boken ställning för ett finländskt Natomedlemskap.
Stefan Forss skriver i sitt kapitel Om den ryska utvecklingen, militära upprustningen och det obefintliga västliga ledarskapet att säkerhetssituationen i Europa är mycket allvarligare än vad beslutsfattarna öppet vill medge.
"C-expert: Ryssland lika god vän som Sverige"
I pamfletten säger Forss att det är anmärkningsvärt hur kort och selektivt minnet i den finländska pågående debatten är:
– Särskilt inom Centern men även vänsterut finner man de mest Rysslandsvänliga attityderna. Där anser man allmänt att EU och Ukraina bär huvudansvaret för den svåra konflikten som urartat i öppet krig. Ryssland beskrivs inte som någon aktiv part, utan som den som enbart reagerar på västs illvilliga planer mot Ryssland. I dessa samma finländska kretsar finner man förståelse för Rysslands angrepp mot Georgien 2008 och för landets annektering av Krim 2014, skriver Forss.
I boken berättar han också hur en av Centern anlitad säkerhetspolitisk expert inte långt innan Ukrainakrisen eskalerade, manade radiolyssnarna att förstå att Ryssland är en minst lika god vän som Sverige.
Carl Haglund, omfattar du det som står i SFP-tankesmedjans bok där du själv också medverkar?
– Det mesta jag har läst omfattar jag nog. Sen finns där vissa analyser som jag inte till 100 procent håller med. Det är inte SFP som är utgivare av boken utan Bildningsförbundet. Skribenterna blev ombedda att väcka diskussion med sina inlägg, säger Haglund.
Stefan Forss går särskilt hårt åt Centerns säkerhetspolitiska linje som han anser för ryssvänlig. Håller du med honom?
– Forss får själv förklara varför han kritiserar Centern, men det är klart att man i ett demokratiskt samhälle måste få kritisera partiers säkerhetspolitik. Det finns ju många andra som också är kritiska.
I pamfletten höjs många röster för ett finländskt Natomedlemskap. Är en röst på SFP i riksdagsvalet en röst för Nato?
– Nej. Vi kommer inte aktivt att driva Natofrågan i valet.
Varför inte?
– Det skulle kräva att vi har ett partidagsbeslut i frågan och det har vi inte. Det är ingen hemlighet att många i SFP är för Nato, men det finns också flera som är skeptiska. Jag tror inte det finns något parti som har en enhetlig Natosyn, utom kanske Vänsterförbundet som är enhälligt mot.