Försvarsminister Carl Haglund (SFP) ska diskutera de påstådda ryska påtryckningarna med sin svenske kollega. Haglund säger att han tillsammans med Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist ska diskutera påståendena om att Ryssland utövat påtryckningar mot Sverige om den planerade flygövningen med USA.
Haglund träffar sin kollega i Stockholm på tisdag.
Haglund säger till FNB att han inte vet om uppgifterna om påtryckningar stämmer. Men om det är så att Ryssland försökt påverka svenska politiker inför beslutet är situationen oroväckande, säger han.
Det var Expressen som skrev att Sverige gått med på ryska krav i fråga om flygövningen som Finland och Sverige deltar i tillsammans med USA.
"Rutinmässigt"
Ryssland har också varit i kontakt med Finland angående övningen. Rysslands ambassad var i kontakt med presidentens kansli, Utrikesministeriet och Försvarsministeriet för att få svar på frågor om flygövningen, men förfrågningarna gjordes först efter att Finland beslutat att delta i övningen.
Haglund och utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) säger att de ryska förfrågningarna inte är exceptionella på något vis.
Tuomioja säger till FNB att såvitt han vet kommer olika länders ambassader regelbundet med förfrågningar i olika angelägenheter. Tjänstemännen svarar på förfrågningarna med de uppgifter som är offentligt tillgängliga.
Haglund säger att han fick veta om det ryska intresset på måndagen.
– Jag fick i dag veta att någon av våra tjänstemän svarat på vissa förfrågningar. Men det är så rutinmässigt tjänstemannaarbete att det inte skickas några skilda rapporter om det till ministern.
Diskussioner med Sverige
Haglund säger att Finland skickar ut meddelanden om beslut som fattats och om hur man kan be om ytterligare information.
Finland gör dessutom liknande förfrågningar själv.
– Till exempel gör våra militärattachéer och ambassaderna i olika länder precis den här sortens arbete.
Haglund säger att Finland och Sverige diskuterade militärövningen innan någondera fattat ett officiellt beslut om att delta. Bland annat diskuterades frågan om vilka utgångspunkterna ska vara för att delta i en övning som USA arrangerar.
– Jag har diskuterat med min kollega och så vitt jag förstår har utrikesministern också diskuterat med sin kollega. Det är ganska naturligt då det handlar om en gemensam övning.
Haglund är inte helt säker på när Sverige officiellt bestämde sig för att delta. Finland fattade sitt beslut den 6 februari.
– När vi fattade vårt beslut visste vi nog att det finns tecken på att Sverige också tänker delta. Däremot visste vi inte att Sverige utsatts för yttre påtryckningar, såvida den här nyheten är korrekt.
Svenska UD: Vi svarade på frågor
Sveriges regering har inte ändrat några planer, eller påverkat Försvarsmakten, på grund av ryska frågor om en flygövning tillsammans med USA och Finland i vår, enligt svenska utrikesdepartementet.
Försvarsmakten i Sverige säger att det inte finns någon skyldighet att informera andra länder om övningar.
– Den ryske ambassadören ställde frågor om övningen och dem svarade jag på, säger UD:s kabinettssekreterare Annika Söder till TT om ett möte hon hade på UD i förra veckan med den ryske ambassadören i Sverige, Viktor Tatarintsev.
Hon kommenterar efter uppgifter i Expressen om vad som avhandlades vid mötet, som ambassadören bett om.
– Det påverkade inte regeringens eller Försvarsmaktens planering.
Säder säger att övningen redan var känd och att hennes svar grundade sig på information som UD fått från Försvarsmakten.
Vid mötet med Söder tog Tatarintsev upp övningen, enligt ett UD-pm. Söder sade att den var en i raden av liknande övningar och att vare sig svenskt eller finländskt flyg skulle landa på estländsk mark. Ambassadören sade att Ryssland inte kunde vara likgiltigt inför att miltärt alliansfria stater som Sverige och Finland övar med USA.
– Det är ingen dramatisk sak att en ambassadör frågar om en övning, säger Söder och tillägger att det inte skadar att svara på frågor.
Försvarsmaktens presschef Philip Simon säger att det inte finns någon skyldighet att informera andra länder om förestående övningar.
– Formellt finns inget som säger att man ska orientera alla runtomkring om att man ska öva, säger han till TT.